Uutena tulokkaana rahoitusmaailmassa törmäät varmasti termiin “riskienhallinta” (risk management). Vaikka termi kuulostaa selkeältä, on riskienhallinta laaja käsite varsinkin, kun kyseessä ovat omat rahasi, jotka riskeeraat tekemällä kauppaa tai sijoittamalla.
Riskienhallinta on osana päivittäistä elämäämme ja turvallista sijoittamista. Ajaessasi autolla ja päättäessäsi ajatko päin keltaisia valoja vai et, hallitset riskejä. Kun valitset terveellisen lounaan ja pikaruokapaikan välillä, hallitset riskejä. Rahoitusmaailmassa tämä kuitenkin tarkentuu sijoituspäälliköiden, meklarien ja yksityisten sijoittajien hyödyntäessä erilaisia käytäntöjä arvioidakseen kaupankäyntiin liittyvien päätösten riskejä.
Asiahakemisto
Mitä on riskienhallinta rahoitusalalla?
Koskeeko riskienhallinta osakemarkkinoita?
Riskienhallinta sijoittajana
Riskienhallinta kauppiaana
Mustaan joutseneen varautuminen
Yhteenveto riskienhallinnasta osakemarkkinoilla
Mitä on riskienhallinta rahoitusalalla?
Kuten nimikin jo kertoo, riskienhallinta liittyy tiettyihin toimintoihin liittyvien riskien analysointiin (risk analysis). Rahoitusriskienhallinta (financial risk management) määritellään prosessiksi, jossa tunnistetaan, analysoidaan sekä hyväksytään tai lievennetään riskejä sijoituspäätöksien yhteydessä. Riskienhallinnan ja epävarmuuden yhtäläisyys on tärkeää rahoitusriskien hallinnan ymmärtämisessä, sillä käytännössä se on mahdollisimman monen epävarmuuden poistamista.
Riskienhallinta sisältää riskitekijöiden tunnistamisen, riskianalyysin sekä niihin vastaamisen. Tehokas riskienhallinta tarkoittaa sitä, että tulevia lopputuloksia pyritään hallitsemaan mahdollisimman pitkälle ennaltaehkäisevästi. Siksi tehokas riskienhallinta tarjoaa mahdollisuuden vähentää riskin esiintymisen mahdollisuutta sekä sen mahdollisia vaikutuksia.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että riskienhallinta on aina riskien vähentämistä. Epävarmuuksien vähentäminen on erittäin tärkeää, mutta usein kauppiaat ja sijoittajat tietoisesti valitsevat korkeariskisen sijoituksen, jos tuntevat riski/tuotto -suhteen olevan sen arvoinen. Riskienhallinnasta opittaessa tämä on mahdollisesti kaikista tärkeintä ymmärtää: kyse ei ole riskien lieventämisestä, vaan tiettyyn toimintaan liittyvien riskien tuntemisesta ja ymmärtämisestä.
Koskeeko riskienhallinta osakemarkkinoita?
Osakkeisiin sijoittamisen (investment in shares) riskienhallinnan ohjesääntönä on: mitä suurempi riski, sitä suurempi mahdollinen tuotto. Tämä ei tietenkään ole aivan niin mustavalkoista ja huomioon tulee ottaa tuntemattomat muuttujat sekä kaikki liikkuvat osaset eikä tuudittautua tämä yhden lauseen varaan. Taloudellisesti on järkevää luokitella riski/tuotto -suhteet edellä mainitulla tavalla, sillä se tarjoaa sijoittajille jotain, jota vasten mitata riskejä.
Riskienhallintaa voidaan lähestyä monella eri tavalla osakkeisiin sijoitettaessa. Sijoittajat voivat esimerkiksi analysoida tietyn omaisuuserän suoriutumista menneisyydessä määritelläkseen sen riski-indikaattorit (risk indicator). Toinen lähestymistapa on monipuolistaa sijoituksia eri instrumenteille tai omaisuusluokille. Sijoittajat, jotka ostavat mahdollisesti epävakaita osakkeita, suojaavat sijoituksensa lisäämällä portfolioonsa matalan riskin osakkeita tai jopa tunnistamalla omaisuuseriä, joiden suhde jo sijoitettuihin sijoittamiin osakkeisiin on käänteinen. Näin, mikäli pääsijoituksen arvo laskee, osa pääomasta on suojattu suojaosakkeiden vakaudella ja mahdollisella arvon nousulla.
Riskienhallinta sijoittajana
Kun puhutaan kaupankäynnin ja sijoittamisen eroista, yleisenä erona voidaan pitää sitä, että kauppiaat ovat aktiivisempia lyhyillä aikaväleillä, kun taas sijoittavat ostavat ja pitävät omaisuuseriä hallussaan keskipitkiä tai pitkiä ajanjaksoja. Myös kauppiaiden ja sijoittajien riskienhallintatavoissa on eroja, sillä lyhyen aikavälin riskit eroavat usein pidemmän aikavälin riskeistä.
Tapaamme mieltää riskit negatiivisiksi. Sijoitusmaailmassa riskit ovat kuitenkin tarpeellisia eikä niitä voida erottaa halutusta suoriutumisesta.
Sijoitusriskin yleinen määritelmä on poikkeavuus odotetusta tuloksesta. Tämä poikkeavuus voidaan esittää absoluuttisin termein tai suhteutettuna johonkin muuhun, kuten markkinoiden mittariin.
Poikkeavuus voi olla negatiivinen tai positiivinen ja sijoitusasiantuntijat hyväksyvät yleisesti ajatuksen siitä, että poikkeavuus ilmaisee jossain määrin sijoituksesi haluttua lopputulosta. Saadaksesi suurempia tuottoja, on hyväksyttävä suuremmat riskit. Toinen yleisesti hyväksytty ajatus on, että kohonnut riski näyttäytyy kohonneena epävakautena. Vaikka sijoitusasiantuntijat etsivät jatkuvasti tapoja vähentää tällaista epävakautta, ei ole selkeää yhdenmielisyyttä parhaasta tavasta tehdä niin.
Alla muutamia vinkkejä sijoitusstrategioihin (investment strategy), joiden avulla hallita pitkän aikavälin riskejä tehokkaasti:
- Pitkän aikavälin strategian käyttöönotto — Warren Buffett sanoi kerran: “Jos et halua omistaa osaketta 10 vuoden ajan, älä edes ajattele, että omistaisit sellaisen 10 minuuttia.” Tämä on tärkeää huomioida sijoitettaessa. Vaikka pörssillä on laskusuuntaisia aikakausia sekä huomattavia ehtymisiä ja kriisejä, on ne suunniteltu kuitenkin nousemaan jatkuvasti. Yhtiöiden tavoitteena on saada osakkeensa kasvamaan arvoltaan sekä indekseiltään, mikä heijastuu huippuyhtiöiden osakkeista koostuvien pörssien terveydessä. Kun siis sijoitetaan pitkällä aikavälillä, sijoittajien tulee muistaa, että mukana ollaan pitkällä tähtäimellä ja että hetkelliset ehtymiset ovat tavallisia.
- Johdonmukaisuus — Seuraten yllä olevia ohjeita useat sijoittajat lisäävät sijoituksiinsa säännöllisesti saman summan. Näin, pörssin suoriutumisesta piittaamatta, varmistetaan pääoman tasainen sisään virtaus lisäten joskus lisää osakkeita, joskus taas vähemmän. Koska yhtiöt kuitenkin ovat varustautuneet pitkän tähtäimen kasvuun, tämän sijoitusstrategian uskotaan lisäävän tuottavuutta ajan myötä, erityisesti osinkoja maksavien yhtiöiden kohdalla.
- Hajauttaminen — Tämä on ehkä kaikista tärkein riskienhallintatapa. Joskus yhtiöt kokevat odottamattomia ehtymisiä tai jopa konkursseja, jonka vuoksi on suositeltavaa sijoittaa useisiin eri yhtiöihin osakepohjaista portfoliota koottaessa. Mikäli yksi tai kaksi osaketta kääntyvät laskuun, muut portfolion omaisuuserät pitävät kokonaissuoriutumisen plussalla. Portfolio on tietenkin yhä alttiina pörssinlaajuisille trendeille, kuten noususuuntaiselle elpymiselle tai laskusuuntaisille kausille. Lisätäksesi portfolioosi lisää monipuolisuutta, saattaa olla kannattavaa harkita sijoittamista instrumentteihin, jotka altistavat osakekoreille, kuten ETF:lle tai TBanquen CopyPortfoliolle.
- Suojautuminen — Hajauttamisessa kyse on riskien jakamisesta eri instrumenteille, suojautumisessa on kyse tiettyjen toimenpiteiden käyttöönotosta sijoituksiesi suojelemiseksi. Kuten yllä mainittiin, joillain omaisuuserillä on käänteinen suhde muihin tarkoittaen, että niiden avulla voidaan saada turvaa tilanteissa, joissa pääsijoituksen arvo laskee. Hyvä esimerkki tästä on VIX -indeksi, joka on suunniteltu nousemaan pörssin muuttuessa epävakaaksi. Vaikka indekseihin ei voikaan sijoittaa suoraan, sijoittaja voi kohdentaa osan varoistaan sijoitettavaksi ETF:iin tai ETN:iin, jotka peilaavat tietyn indeksin suoriutumista.
Riskienhallinta kauppiaana
Sijoittajan pitkän aikavälin strategiasta poiketen kauppias keskittyy lyhyen aikavälin suoriutumiseen. Erilaisen lähestymistavan vuoksi riskienhallintaprosessi kauppiaana on melko erilaista kuin sijoittajana. Riskienhallintakäytäntöjen ohittaminen osakkeiden ostamisessa saattaa joskus tuntua houkuttelevalta kauppaa tehdessä, mutta se on yhtä tärkeää kuin sijoitettaessakin – ja joillain tavoin jopa tärkeämpää. Kauppiaat käyttävät usein vipua ja käyvät kauppaa erittäin epävakailla omaisuuserillä, mikä korostaa riskienhallinnan tärkeyttä yhä enemmän. Riskiprofiilit (risk profile) ja riskiluokitukset (risk classification) olisi myös hyvä tuntea.
Riskienhallinta on yksi kaupankäynnin kolmesta pilarista, joista kaksi muuta ovat strategia sekä psykologia. Vaikka käytössäsi olisikin paperilla parhaalta vaikuttava kaupankäyntistrategia (päiväkaupankäynti, swing -kaupankäynti…) ilman riskienhallintaa tappiot alkavat kerääntyä. Jokaisesta kaupasta on mahdotonta Saada tuottoa, joten on tärkeää pysyä tappiota tuottavien kauppojen niskan päällä.
Olemassa on melkoisen monta tapaa hallita riskejä lyhyen aikavälin kaupankäynnissä. Alla niistä huomionarvoisimmat:
- Stop Loss ja Take Profit — Nämä komennot ovat kaikki kaikessa vastuullisille kauppiaille osakekauppojen yhteydessä, sillä ne molemmat tarjoavat turvaa tappioilta ja lukitsevat voitot. Stop loss (tappion katkaisu) sulkee kaupan, kun tappiota on kertynyt tietyn verran. Take profit (voiton kotiutus) tekee saman, kun tietty voittomäärä saavutetaan. Koska useat kauppiaat luottavat tekniseen analyysiin kauppoja tehdessään, heillä on tavallisesti tietty arvoalue mielessään, jolle he uskovat tietyn omaisuuserän siirtyvän. Siksi he voivat asettaa Stop loss ja Take profit -komennuksia arvoalueen kumpaankin päähän hallitakseen riskejä. Heidän tiedossaan ovat sekä enimmäistappiot että mahdolliset enimmäisvoitot.
- Hajauttaminen — Kuten edellisessä osiossa jo mainittiin, hajauttaminen on aina tärkeää talousmarkkinoilla. Joskus kauppiaat avaavat ja sulkevat kauppoja tuntien tai minuuttien kuluessa. Jos strategia tähtää pidemmälle aikavälille, voivat he ehdottomasti hyödyntävät hajauttamista riskien levittämiseksi.
- Suojautuminen — Useat kauppiaat keskittyvät yhteen omaisuuseräluokkaan, kuten valuuttoihin. Mitä valuuttamarkkinoihin tulee, kauppiaat ovat tavallisesti suojassa kullan tai muiden jalometallien avautuvien asemien myötä, sillä niillä on usein käänteinen suhde Fiat -valuuttojen kanssa. Kauppiaat voivat myös hakea tiettyjä omaisuuseriä, jotka vastaavat heidän suojautumistarkoituksessa tehtyjä kauppojaan, kuten JPN225 -indeksi, joka liikkuu usein käänteisesti Japanin jeniin verrattuna.
- Omaehtoiset säännöt — Kauppiaat etsivät suuria muutoksia hinnoissa hyötyäkseen ja käyttääkseen niitä vipuna. Tämä saattaa houkutella heitä kohdentamaan suuren osan varoistaan mahdolliseen kauppaan, jonka riskinä ovat suuret tappiot. Siksi osa kauppiaista seuraa omaehtoisia sääntöjä. Hyvä esimerkki on “1% sääntö”, jonka mukaan kauppiaan ei tule koskaan kohdentaa enemmän kuin 1% pääomastaan yhtä kauppaa kohden.
Mustaan joutseneen varautuminen
Musta joutsen on odottamaton ja erittäin merkittävä tapahtuma. Termin keksi matemaattinen tilastotieteilijä, Naseem Taleb. Kyseisenlainen tapahtuma luokitellaan kolmen säännön perusteella: odottamaton, valtava vaikutus ja selitysten tarjoaminen jälkikäteen. Tällaisiin tapahtumiin lukeutuvat 1930 -luvun suuri lama, vuoden 2008 taantuma ja hiljattain, vuoden 2020 koronaviruspandemia.
- Musta joutsen on äärimmäisen harvinainen tapahtuma, jonka seuraukset ovat vakavia. Sitä ei voida ennustaa etukäteen, vaikka tapahtuman jälkeen monet virheellisesti väittävät sen olleen ennustettavissa.
- Mustat joutsenet voivat aiheuttaa katastrofaalista tuhoa taloudelle vaikuttamalla markkinoihin ja sijoituksiin negatiivisesti, mutta edes kaikkein kehittynein mallinnus ei voi estää mustaa joutsenta.
- Luottamus perinteisiin työkaluihin mustan joutsenen ennustamisessa voi pettää sekä mahdollisesti jopa lisätä haavoittuvuutta aiheuttamalla riskejä ja tarjoamalla valheellista turvallisuudentunnetta.
Mustaa joutsenta ei voida ennakoida. Sitä varten on kuitenkin mahdollista valmistautua ja toimia tavalla, joka minimoi sen aiheuttamat tappiot:
- Hajauttaminen — Jälleen kerran yksi riskienhallinnan tärkeimmistä tekijöistä. Monipuolisen portfolion ylläpitäminen erilaisia omaisuuseriä, sektoreita sekä omaisuuseräluokkia sisältäen, auttaa levittämään riskit tasaisemmin ja vaikka koko pörssi romahtaisi, saattaa jäljellä yhä olla joitain pelastusrenkaita. Tutkimukset ja matemaattiset mallit ovat osoittaneet, että hajautettu portfolio, joka sisältää 25-30 osaketta antaa paremmat ja kustannustehokkaimmat hyödyt, vaikkakin huomattavasti pienemmällä tasolla.
- Uudelleenarviointi — Pitkäaikaiset sijoitukset on helppo painaa mielen perukoille. On kuitenkin tärkeää palata arvioimaan ja tutkimaan portfoliota säännöllisesti. Jos hallinnoit portfoliotasi itse, tarkista ja tasapainota se ainakin kerran vuosineljänneksen aikana.
- Copy Trading — Alalla on useita kokeneita kauppiaita ja sijoittajia. Joillain alustoilla, kuten TBanquessa, voit kopioida heidän liikkeitään omilla varoillasi. Vaikka on mahdollista, että kokeneetkin sortuvat virheisiin, erilaisten kaupankäyntityylien- ja strategioiden samanaikainen hyödyntäminen voi auttaa luovimaan mustan joutsenen aiheuttaman puhurin läpi.
- Pysy ajan tasalla uutisista ja luvuista — Lue kaikki sijoittamiesi yhtiöiden julkaisemat talousraportit ja pysy ajan tasalla globaalien markkinoiden uutisista ja tilastoista.
Yhteenveto riskienhallinnasta osakemarkkinoilla
Sijoittamiseen liittyy aina riskimahdollisuus, vaikkakin pieni sellainen. Markkinariskejä (market risk) ei tule aliarvioida ja rahoitusriskien hallintaan (financial risk management) tulee valmistautua tappioiden välttämiseksi. Riskienhallinta on ennakointia ja sopivien strategioiden käyttöönottoa, tiedon etsimistä ja valppaana olemista.
- Riskienhallinta on osana päivittäistä elämäämme. Riskienhallinta laaja käsite varsinkin, kun kyseessä ovat omat rahasi, jotka riskeeraat tekemällä kauppaa tai sijoittamalla
- Riskienhallinta määritellään prosessiksi, jossa tunnistetaan, analysoidaan sekä hyväksytään tai lievennetään riskejä sijoituspäätöksien yhteydessä. Kyse ei ole riskien lieventämisestä, vaan tiettyyn toimintaan liittyvien riskien tuntemisesta ja ymmärtämisestä.
- Osakkeisiin sijoittamisen riskienhallinnan ohjesääntönä on: mitä suurempi riski, sitä suurempi mahdollinen tuotto. Riskienhallintaa voidaan lähestyä monella eri tavalla osakkeisiin sijoitettaessa.
- Kun puhutaan kaupankäynnin ja sijoittamisen eroista, yleisenä erona voidaan pitää sitä, että kauppiaat ovat aktiivisempia lyhyillä aikaväleillä, kun taas sijoittavat ostavat ja pitävät omaisuuseriä hallussaan keskipitkiä tai pitkiä ajanjaksoja. Sijoitusriskin yleinen määritelmä on poikkeavuus odotetusta tuloksesta. Pitkän aikavälin riskejä voidaan hallita strategioilla, johdonmukaisuudella, hajauttamisella sekä suojautumalla.
- Sijoittajan pitkän aikavälin strategiasta poiketen kauppias keskittyy lyhyen aikavälin suoriutumiseen. Riskienhallinta on yksi kaupankäynnin kolmesta pilarista, joista kaksi muuta ovat strategia sekä psykologia. Kauppiaan apuvälineinä toimivat hajauttaminen stop loss ja take profit -komennot, hajauttaminen, suojautuminen sekä omaehtoiset säännöt.
- Musta joutsen on odottamaton ja erittäin merkittävä tapahtuma. Tällaisiin tapahtumiin lukeutuvat 1930 -luvun suuri lama, vuoden 2008 taantuma ja hiljattain, vuoden 2020 koronaviruspandemia. Mustaa joutsenta ei voida ennakoida, mutta siltä voidaan suojautua ennaltaehkäisevästi hajauttamalla, uudelleenarvioimalla osakesalkkua säännöllisesti, harjoittamalla Copy tradingia sekä pysymällä ajan tasalla maailmantapahtumista.
Rekisteröidy TBanqueon ja harjoittele riskienhallintataitojasi.
Nämä tiedot on tarkoitettu vain koulutustarkoitukseen eikä niitä pidä ottaa sijoitusneuvoina, henkilökohtaisena suosituksena tai tarjouksena tai pyyntönä ostaa tai myydä rahoitusinstrumentteja.
Tämä aineisto on laadittu huomioimatta erityisiä sijoitustavoitteita tai taloudellista tilannetta, eikä sitä ole laadittu riippumatonta tutkimusta suosittelevien lakien tai asetusten mukaisesti. Viittaukset rahoitusinstrumentin, indeksin tai sijoitustuotepaketin aiempaan kehitykseen eivät ole eikä niitä pidä pitää luotettavina tulevien tulosten indikaattoreina.
TBanque ei takaa eikä vastaa tämän oppaan sisällön oikeellisuudesta tai täydellisyydestä. Varmista, että ymmärrät kaupankäyntiin liittyvät riskit ennen sijoituksen tekemistä. Älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.