Kaupankäynnin häiriöt: Mitä ne ovat, mistä ne johtuvat ja miten ne vaikuttavat kokemukseesi TBanquessa

TBanque on ollut Fintech-vallankumouksen ytimessä yli vuosikymmenen ajan. TBanque on maailman johtava sosiaalinen sijoitusverkosto yli 25 miljoonalla rekisteröityneellä käyttäjällään. TBanque tarjoaa käyttäjilleen laajan valikoiman finanssivälineitä, joilla käydä kauppaa ja joihin sijoittaa.

Vaikka sijoittaminen on nykyään helpompaa kuin koskaan, asiat eivät aina mene aivan suunnitelmien mukaan. Teemme TBanquessa riittävät toimenpiteet varmistaaksemme käyttäjillemme mahdollisimman turvallisen ympäristön. Koska kaupankäynnin häiriöitä tapahtuu ajoittain, pyrimme selittämään mitä ne ovat ja mitä voit ja mitä et voi tehdä virheen sattuessa.

Mitä kaupankäynnin häiriöt ovat?

Kaupankäynnin häiriöt ovat tilanteita, joissa markkinat lakkaavat toimimasta normaalisti, yleensä markkinoiden nopeiden ja suurien liikkeiden perusteella. Kaupankäynnin häiriöille ei ole yhtä tiettyä syytä. Ne voivat johtua epätavallisesta kaupankäynnistä (kuten romahduksesta tai pumppaushuijauksesta) tai osakemarkkinoille kohdistuvista fyysisistä uhista, kuten esimerkiksi sodasta. Tapauksesta riippumatta kaupankäynnin häiriöt johtuvat epätavallisista olosuhteista markkinoilla, mikä voi aiheuttaa paniikkia ja häiriöitä kaupankäynnissä.

Vuoden 1987 markkinoiden romahduksen jälkeen katkaisijat, hintarajat ja muut järjestelmät otettiin käyttöön kaupankäyntihäiriöiden riskien minimoimiseksi. Näiden järjestelmien tarkoituksena on pysäyttää kaupankäynti, jos markkinat heikkenevät nopeasti.

Esimerkkejä kaupankäynnin häiriöistä

Kaupankäynnin häiriöitä voi tapahtua, kun markkinoilla tapahtuu rajua liikettä, joka johtuu sijoittajien huolesta siitä, että useat tekijät voivat aiheuttaa laajoja ongelmia, jotka voivat hidastaa markkinoita. Markkinoiden pysähtyminen ja häiriöt tapahtuvat monista eri syistä, kuten lähihistoriassa on todistettu.

Vuosi 2020 oli villi vuosi osakemarkkinoilla COVID-19:n ja sen maailmanlaajuisen massiivisen vaikutuksen vuoksi. Saman vuoden maaliskuussa, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008, Wall Street kävi läpi niin sanotun romahduksen, ja kolme pääindeksiä kirjasivat suuria prosentuaalisia tappioita. Saman vuoden maaliskuun 16. päivänä, pian markkinoiden avaamisen jälkeen, SPX500 laski 7 %. Automaattikatkaisijat aktivoituivat ja kaupankäynti pysäytettiin 15 minuutiksi. Se oli kolmas pysähdys sillä viikolla, 9. ja 12. maaliskuuta tapahtuneiden jälkeen.

Tekniset ongelmat voivat myös aiheuttaa markkinapysähdyksiä, kuten 8. heinäkuuta 2015 tapahtuneen, jolloin tekninen häiriö pysäytti New Yorkin pörssin useiksi tunteiksi. Syyskuun 11. päivän 2001 traagiset tapahtumat johtivat myös pysähdykseen, ja markkinat olivat suljettuina syyskuun 17. päivään asti.

Miksi et välttämättä pysty avaamaan tai sulkemaan positiota

Likviditeetin puute tai kyvyttömyys saada hinnoittelua likviditeetin tarjoajiltamme

Aina kun käyttäjä haluaa avata tai sulkea kaupan, on olemassa oltava vastapuoli. Tämä tarkoittaa, että jonkun muun on oltava valmis ostamaan mitä myyt tai päinvastoin. Jos vastapuolta ei löydy tai jos markkinoilla ei ole tarpeeksi ostajia tai myyjiä, tämä johtaa siihen, että kauppaa ei voida avata tai sulkea. Tätä kutsutaan ”likviditeetin puutteeksi”.

Pörssi saattaa pysäyttää osakekannan

Pörsseillä on laajat valtuudet pysäyttämiseen, ja ne voivat pysäyttää kaupankäynnin tietyillä osakkeilla, yleensä yhdestä tai useammasta seuraavista syistä:

  • Äärimmäinen volatiliteetti: Osakkeet voidaan pysäyttää epänormaalin kaupankäynnin vuoksi, jota pörssi haluaa tutkia.
  • Alhainen likviditeetti: Osakkeet voidaan pysäyttää alhaisen likviditeetin tai likviditeetin puutteen vuoksi.
  • Uutistapahtumat: Osakekanta voidaan pysäyttää vireillä olevien uutisten vuoksi. Jos esimerkiksi jostakin osakkeesta tulee uutisia, pörssi saattaa keskeyttää sen muutamaksi minuutiksi, jotta sijoittajille jää aikaa tutustua uutisiin.

Kyvyttömyys avata MYYNTIPOSITIOITA, koska varat eivät ole lainattavissa

Lyhyeksi myynti on sitä, kun sijoittaja lainaa osakkeen ja myy sen aikoen ostaa sen myöhemmin takaisin halvemmalla. Lainaamaton osake on osake, jota ei lainata lyhyeksi myyntiä harjoittaville, mikä voi tapahtua, kun kukaan ei ole halukas lainaamaan osaketta. TBanquessa varan myyntipuoli ei ole käytettävissä, kun osake ei ole lainattavissa.

Äärimmäinen volatiliteetti eri omaisuusluokissa

Osakkeet ja indeksit eivät ole ainoita TBanquessa saatavilla olevia omaisuusluokkia – tarjoamme myös kryptoja, valuuttapareja, hyödykkeitä ja ETF:itä. TBanquella on omat sisäiset katkaisijansa, jotka ovat käytössä kaikissa omaisuusluokissa. Kun havaitsemme varan äärimmäisen volatiliteetin, katkaisijat saattavat astua voimaan ja tilapäisesti jäädyttää mahdollisuuden avata/sulkea positioita.

TBanquen katkaisijat

TBanquessakin on turvamekanismit. Niitä kutsutaan katkaisijoiksi, koska ne ovat hätätoimenpiteitä, joita käytetään kaupankäynnin pysäyttämiseen epätavallisissa tapauksissa. TBanquessa ne käynnistyvät seuraavissa tilanteissa:

  • Aina kun spread levenee liikaa, katkaisija käynnistyy. Tämä tarkoittaa, että aina kun omaisuuserän myyntihintojen ja tarjouksen välinen ero on liian suuri tai ylihajotettu, kaupankäynti on pysäytettävä.
  • Tekniset ongelmat voivat myös laukaista turvakatkaisimet

Haluatko tietää lisää?

Jos olet edelleen epävarma siitä, mitä voit tehdä tällaisten tapahtumien aikana, tai jos sinulla on kysyttävää tietystä reaaliaikaisesta kaupankäynnin pysähtymisestä, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.


Nämä tiedot on tarkoitettu vain koulutustarkoitukseen eikä niitä pidä ottaa sijoitusneuvoina, henkilökohtaisena suosituksena tai tarjouksena tai pyyntönä ostaa tai myydä rahoitusinstrumentteja.
Tämä aineisto on laadittu huomioimatta erityisiä sijoitustavoitteita tai taloudellista tilannetta, eikä sitä ole laadittu riippumatonta tutkimusta suosittelevien lakien tai asetusten mukaisesti. Viittaukset rahoitusinstrumentin, indeksin tai sijoitustuotepaketin aiempaan kehitykseen eivät ole eikä niitä pidä pitää luotettavina tulevien tulosten indikaattoreina.
TBanque ei takaa eikä vastaa tämän oppaan sisällön oikeellisuudesta tai täydellisyydestä. Varmista, että ymmärrät kaupankäyntiin liittyvät riskit ennen sijoituksen tekemistä. Älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.