Osakkeisiin sijoittaminen saattaa olla yksi tehokkaimmista tavoista kasvattaa varallisuuttasi ajan myötä. Vaikka osakkeet saattavat olla epävakaita lyhyellä aikavälillä, niillä on tapana antaa paljon korkeampia tuottoja pitkällä aikavälillä kuin muut omaisuuserät, kuten valtion velkakirjat tai käteissäästöt.
Tässä oppaassa kerromme sinulle, kuinka voit oppia sijoittamaan, ostamaan osakkeita, sekä sijoittamaan niihin. Käymme myös läpi osakekauppaa.
Asiahakemisto
Mitä osakkeet ovat?
Miksi sijoittaa osakkeisiin?
Kaupankäynti vs. sijoittaminen: erot ja yhtäläisyydet
Rahan ansaitseminen osakemarkkinoilla
Miksi osakkeet vaihtelevat?
Kehitä sijoitusstrategia
Osakeanalyysi
Kaupankäynti ja osakkeisiin sijoittaminen TBanquessa
Millainen riski osakkeisiin sijoittamiseen liittyy?
Yleiskatsaus
Sanasto
Mitä osakkeet ovat?
Osake on arvopaperi, joka edustaa murto-osaa yhtiön omistajuudesta. Se oikeuttaa omistajansa osaan yhtiön varoista ja voitoista sen mukaisesti, kuinka suuren osakeosan tämä omistaa. Mistä osakkeita sitten voi ostaa? Osakemarkkinoilta, joissa sijoittajat ja kauppiaat kohtaavat tehdäkseen kauppaa arvopapereilla.
Yksi tällainen paikka on TBanque. Meillä TBanquessa voit myydä ja ostaa osakkeita vaivattomasti omalta kotisohvaltasi käsin.
Miksi sijoittaa osakkeisiin?
Osakkeisiin sijoittaminen sisältää useita hyötyjä, mutta myös joitakin seikkoja, jotka tulee huomioida.
Hyödyt:
- Osakkeiden arvo on yleensä noususuhdanteista; näin on ollut viimeisten 100 vuoden ajan
- Osakkeiden avulla voit suojata rahojesi arvoa inflaatiota vastaan
- Osakkeisiin sijoittaminen tuottaa yleensä pitkällä aikavälillä paremmin, kuin muut sijoitukset
- Osakkeisiin on helppo sijoittaa
Haitat:
- Riski koko sijoitetun summan menettämiseen
- Taustatutkimus vie aikaa
- Hermoja koettelevaa kurssien voimakkaan vaihtelun vuoksi
Suomen osakemarkkinoilla on monia menestyneitä yhtiöitä, mutta kaikki osakkeet eivät tuota yhtä hyvin.
Kaupankäynti vs. sijoittaminen: erot ja yhtäläisyydet
Osakkeiden ostamisen ja niihin sijoittamisen ajatuksena on hakea tuottoa osakemarkkinoilta, mutta näillä kahdella on erilaiset lähestymistavat tavoitteeseen pääsemisessä.
Kauppiaat siirtyvät osakkeesta toiseen viikkojen, päivien ja jopa minuuttien välein tavoitteenaan tehdä voittoa lyhyellä aikavälillä. He keskittyvät useimmiten osakkeiden teknisiin tekijöihin yhtiön pitkän aikavälin mahdollisuuksien sijaan. Kauppiaille tärkeintä on se, mihin suuntaan osake liikkuu seuraavaksi ja kuinka kauppias pystyy hyötymään siitä.
Sijoittajat ovat mukana pitkällä aikavälillä. Heidän käyttämänsä ajan yksikkö liikkuu vuosissa ja he pysyvät osakkeiden mukana markkinoiden ylä- ja alamäissä.
Osakeindeksillä mitataan osakemarkkinoita tai osakemarkkinoiden alaryhmää auttaen sijoittajia vertaamaan nykyisiä tasoja menneisiin hintoihin markkinamenestyksen laskemiseksi. Tästä on hyötyä niin osakekaupassa kuin osakesijoittamisessakin, ja osakeindekseihin tutustuminen sekä niiden vertailu onkin niin sijoitus- kuin kaupankäyntimielessä liikkeellä olevalle tärkeä työkalu.
Rahan ansaitseminen osakemarkkinoilla
Jotta pystyisit ansaitsemaan rahaa osakemarkkinoilla, tulee sinun tutustua osakkeiden nouseviin ja laskeviin hintoihin sekä osinkoihin. Käydäänpä käsitteitä hieman läpi.
Nousevat osakehinnat tarkoittavat muun muassa, että mikäli yhtiön osakkeiden hinnat ovat tasaisen noususuhdanteisia, tekee sen johtoporras hyvää työtä ohjaten yhtiötä kohti tuottavuutta.
Osingot tarkoittavat yhtiön jakamia voittoja osakkeenomistajille. Kun yhtiö saa voittoa tai ylijäämää, se pystyy maksamaan osan voitosta osinkoina osakkeenomistajilleen.
Osakkeiden hinnan lasku tarkoittaa sitä, että yhä useammat pyrkivät myymään kyseiset osakkeet.
Miksi osakkeet vaihtelevat?
Saatat miettiä, kuinka pörssi toimii ja nyt vastaamme tähän kysymykseen. Osakemarkkinat määrittelevät hintojaan osakkeiden kysynnän ja tarjonnan jatkuvalla liikkeellä tarkoittaen, että kun tietyn osakkeen kysyntä on suurta, sen hinta nousee ja kun sen kysyntä on alhaista, sen hinta laskee. Kun hinta ja määrä ovat yhtäläiset, käytetään nimitystä markkinatasapaino, ja yksi osakekaupankäynnin suurimmista rooleista on mahdollistaa kyseinen tasapaino.
Osakekursseihin vaikuttavat useat tekijät, kuten yhtiön uutiset, analyytikkojen päivitykset, uutiset talouteen ja politiikkaan liittyen, sekä sijoittajien tunnelmat. Viimeisimpänä mainittuun liittyvät läheisesti termit ”bullish” (arvonnousuun uskova) ja ”bearish” (arvonlaskuun uskova).
Kehitä sijoitusstrategia
Oman sijoitusstrategian kehittäminen on tärkeää, jotta voit pärjätä sijoittajana. Käymme seuraavaksi läpi muutamia keskeisiä käsitteitä.
Arvosijoittaminen (Value Investing): arvosijoittamisessa kauppaa käydään osakkeilla, joiden hinta on huomattavasti matalampi, kuin niiden nimellisarvo.
Kasvusijoittaminen (Growth Investing): kasvusijoittaminen on sijoitustyyli, jonka tavoitteena on kasvattaa sijoittajan pääomaa. Tässä strategiassa sijoitetaan pääasiallisesti kasvaviin osakkeisiin, eli uusiin ja aloitteleviin yhtiöihin, joiden arvon odotetaan nousevan yli keskiarvon rajan.
Laatusijoittaminen arvosijoittamisen muotona (Quality Investing as a variant of Value Investing): tämä sijoitusstrategia perustuu loistavat laatuominaisuudet omaavien yhtiöiden tunnistamiselle.
Small cap -sijoittaminen (Small Cap Investing): Small cap viittaa osakkeisiin, joilla on pieni markkinapääoma, yleensä 300 milj. – 2 miljardia.
Osinkosijoittaminen (Dividend Investing): osinkosijoittaminen on strategia, joka antaa sijoittajille kaksi mahdollista tuoton lähdettä: tavallisten osinkojen ennustettavissa olevat tulot sekä osakkeen pääoman vahvistuminen ajan myötä.
Vastuullinen sijoittaminen (Socially Responsible Investing/SRI): Vastuullinen sijoittaminen on strategia, jonka tavoitteena on aikaansaada vastuullista muutosta sekä tuottoa sijoittajalle. Se tarkoittaa esimerkiksi yhtiöitä, joilla on positiivinen ympäristövaikutus.
Osakeanalyysi
Tässä kappaleessa tutustumme tarkemmin fundamenttianalyyseihin sekä teknisiin analyyseihin.
Fundamenttianalyysin tavoitteena on selvittää osakkeen tulevien rahavirtojen nykyinen arvo tutkimalla yhtiön tilinpäätöstä, tasetta, osinkopolitiikkaa sekä voittonäkymiä. Lopullisena tavoitteena on saada luku, jota sijoittaja voi verrata osakkeen nykyiseen hintaan nähdäkseen, onko se aliarvostettu vai yliarvostettu.
Fundamenttianalyysiin liittyvät seuraavat suhteet:
Osinkotuotto, näytetään prosentteina: kuvaa summaa, jonka yhtiö maksaa osakkeenomistajille osakkeen omistajuudesta jaettuna osakkeen nykyisellä hinnalla. Kypsät yhtiöt ovat todennäköisimpiä osinkojen maksajia.
Pääoman tuottoaste: taloudellisen suorituskyvyn mittayksikkö. Se saadaan jakamalla osakkeenomistajan nettotulot tämän pääomalla. Koska osakkeenomistajan pääoma on sama kuin yhtiön varallisuus miinus sen velat, pääoman tuottoastetta pidetään nettovarallisuuden tuottona sekä yhtiön tuottavuuden mittana suhteessa osakkeenomistajan pääomaan.
P/E eli voittokerroin: ilmaisee osakeyhtiön hinnan ja tuloksen suhdetta. P/E käsitetään usein sen kautta, kuinka monta vuotta kestää, että yhtiö tuottaa voittoa siihen sijoitetun rahan verran. P viittaa tarkasteluhetken osakkeen hintaan, mutta E:tä käytetään vaihtelevasti.
Tekninen analyysi on historiallisten markkinatietojen tutkimista, mukaan luettuna hinta sekä määrä. Tekniset analyytikot hyödyntävät historiatietoa ennustaakseen osakkeiden tulevaa menestymistä.
Tekniseen analyysiin liittyvät seuraavat suhteet:
Breakout eli puhkeaminen tai läpimurto: breakout viittaa hetkeen, jolloin omaisuuserä siirtyy vastustusalueen yläpuolelle tai tukialueen alapuolelle. Breakout indikoi hinnan trendausta läpimurrettuun suuntaan.
Support eli tukitaso: viittaa hintatasoon, jonka alapuolelle omaisuuserän arvo ei putoa tietyn ajanjakson aikana. Omaisuuserän tukitaso syntyy, kun omaisuuserän ostajat astuvat markkinoille hinnan laskiessa alemmas.
Resistance eli vastustustaso: hinta, jossa omaisuuserän nouseva hinta kohtaa painetta kasvavan myyjämäärän vuoksi, jotka tahtovat myydä kyseiseen hintaan.
Trendisijoittaminen: linkittyy suoraan markkinoiden tai omaisuuserän hintojen suuntaan. Monet sijoittajat päättävät sijoittaa trendien mukaisesti yrittäen hyötyä kyseisen trendin jatkuvuudesta.
Kaupankäynti ja osakkeisiin sijoittaminen TBanquessa
Kerromme sinulle, kuinka voit ostaa osakkeita TBanquesta nollapalkkiolla.
Pääset ostamaan osakkeita TBanquesta sekä tutustumaan osakemarkkinoihin seuraamalla alla olevia vaiheita:
- Kirjaudu sisään tai luo tili
- Siirry Markkinat -sivullemme ja valitse Osakkeet nähdäksesi kaikki myynnissä olevat osakkeet
- Valitse osake, johon haluat sijoittaa ja klikkaa Käy kauppaa
- Valitse OSTA
- Syötä rahasumma, jonka haluat sijoittaa osakkeeseen tai osakeyksikköjen määrä, jonka haluat ostaa
- Varmista, että vipuisuus on X1
- Aseta halutessasi voittoparametri
- Valitse Avaa kauppa
Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Se ei koske lyhyitä eikä vivutettuja positioita. Muita maksuja sovelletaan. Pääomasi on vaarassa.
EToro AUS Capital Pty Ltd:n AFSL 491139:n asiakkaille ainoastaan yhdysvaltalaisilla pörsseillä kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet ovat saatavilla ilman komissiota. Muut osakkeet tarjotaan johdannaisina ja sisältävät komission. Ne tarjotaan ARSN 637489466 kautta ja niitä mainostaa TBanque Australia Pty Ltd. CAR 001281634.
Lisätietoja saa napsauttamalla tätä.
Millainen riski osakkeisiin sijoittamiseen liittyy?
Osakesijoittamiseen liittyy hyötyjen lisäksi myös joitain riskejä, jotka on hyvä pitää mielessä ja tunnistaa ennen sijoitusmaailmaan sukeltamista.
- Markkinariski syntyy, kun yksilö tai muu kokonaisuus kokee häviöitä sellaisten tekijöiden vuoksi, jotka vaikuttavat talousmarkkinoiden kokonaissuoriutumiseen. Markkinariski voi syntyä esimerkiksi korkotason tai valuuttakurssien muutosten, geopoliittisten tapahtumien tai laman vuoksi.
- Likviditeettiriski syntyy, kun sijoitusta ei voida ostaa tai myydä tarpeeksi nopeasti häviön ehkäisemiseksi tai minimoimiseksi. Se liittyy usein epätavallisen laajoihin osto- ja myyntitarjousten eroihin tai suuriin hinnan liikkeisiin.
- Vipuriski tapahtuu, kun sijoitus ostetaan lainatulla rahalla ja lainatun rahan kulut ovat suuremmat tai sen korkotaso on korkeampi kuin sijoituksesta saatava tuotto.
- Osakekohtainen riski liittyy vain tiettyyn osakkeeseen.
Edellä mainittuja riskejä voidaan kuitenkin hallita erilaisten strategioiden avulla.
Stop loss on kehittynyt myyntitilaus, jolla omaisuuserä myydään sen saavutettua tietyn hintarajan. Sen avulla rajoitetaan kaupankäynnistä johtuvia häviöitä tai voittoja. Konsepti soveltuu sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen kaupankäyntiin.
Hajauttaminen on tekniikka, joka vähentää riskejä jakamalla sijoituksia useille talouselimille, aloille ja luokille. Sen tarkoituksena on maksimoida tuotot sijoittamalla erilaisille alueille, jotka reagoivat samaan tapahtumaan eri tavoin.
Pitkän aikavälin strategian käyttöönotto ehkäisee riskejä pidemmällä, esimerkiksi viiden vuoden, aikavälillä. Omaisuuserien jakaminen tarkoittaa sijoitusten jakamista useisiin eri kategorioihin. Niitä voivat olla erilaiset osakkeet, velkakirjat sekä käteinen.
Yleiskatsaus
- Osake on arvopaperi, joka edustaa murto-osaa yhtiön omistajuudesta
- Osakesijoittamisessa on useita hyötyjä, kuten mahdollisuus parempaan tuottoon, mutta myös joitain haittapuolia, kuten kurssien herkkä vaihtelu
- Osakkeisiin sijoittamisella ja niiden ostamisella on joitain yhtäläisyyksiä, mutta myös eroja
- Ansaitaksesi rahaa osakemarkkinoilla sinun tulee seurata osakkeiden hintojen nousuja ja laskuja sekä osinkoja
- Osakkeiden hinnat määräytyvät niiden kysynnän ja tarjonnan perusteella
- Pärjätäksesi sijoittajana, tarvitset hyvän sijoitusstrategian
- Tekniset- ja fundamenttianalyysit auttavat sijoittajaa
- TBanquessa voit ostaa osakkeita mukavasti ja helposti
- Osakesijoittamiseen liittyy riskejä, jotka tulee tiedostaa: markkina-, likviditeetti-, vipu- ja osakekohtainen riski
Sanasto
- Arvosijoittaminen (Value Investing): kaupankäynti osakkeilla, joiden hinta on nimellisarvoa matalampi
- Kasvusijoittaminen (Growth Investing): sijoittaminen kasvaviin yhtiöihin
- Laatusijoittaminen arvosijoittamisen muotona (Quality Investing as a variant of Value Investing): sijoittaminen loistavat laatuominaisuudet omaaviin yhtiöihin
- Small cap -sijoittaminen (Small Cap Investing): sijoittaminen osakkeisiin, joilla on pieni markkinapääoma
- Osinkosijoittaminen (Dividend investing): sijoitusstrategia, joka antaa kaksi mahdollista tulonlähdettä
- Vastuullinen sijoittaminen (Socially Responsible Investing/SRI): sijoittaminen ympäristön ja yhteisön kannalta vastuullisiin yhtiöihin
- Fundamenttianalyysi (Fundamental Analysis): tavoitteena on selvittää osakkeen tulevien rahavirtojen nykyinen arvo
- Osinkotuotto (dividend yield): summa, jonka yhtiö maksaa osakkeenomistajille
- Osakeindeksit (stock indices): mittaa osakkeiden hinnanmuutoksia
- Bullish: osakkeiden hinnan nousuun uskova
- Bearish: osakkeiden hinnan laskuun uskova
- Pääoman tuottoaste (ROE – Return on Equity): taloudellisen suorituskyvyn mittayksikkö
- P/E eli voittokerroin (Price-to-earnings): ilmaisee osakeyhtiön hinnan ja tuloksen suhdetta
- Breakout eli puhkeaminen tai läpimurto: kun omaisuuserä siirtyy vastustusalueen yläpuolelle tai tukialueen alapuolelle
- Support eli tukitaso: hintataso, jonka alapuolelle omaisuuserän arvo ei putoa tietyn ajanjakson aikana
- Resistance eli vastustustaso: hinta, jossa omaisuuserä kohtaa painetta lisääntyvän myyjämäärän vuoksi
Rekisteröidy TBanqueon harjoitellaksesi uusia osakesijoitustaitojasi.
Nämä tiedot on tarkoitettu vain koulutustarkoitukseen eikä niitä pidä ottaa sijoitusneuvoina, henkilökohtaisena suosituksena tai tarjouksena tai pyyntönä ostaa tai myydä rahoitusinstrumentteja.
Tämä aineisto on laadittu huomioimatta erityisiä sijoitustavoitteita tai taloudellista tilannetta, eikä sitä ole laadittu riippumatonta tutkimusta suosittelevien lakien tai asetusten mukaisesti. Viittaukset rahoitusinstrumentin, indeksin tai sijoitustuotepaketin aiempaan kehitykseen eivät ole eikä niitä pidä pitää luotettavina tulevien tulosten indikaattoreina.
TBanque ei takaa eikä vastaa tämän oppaan sisällön oikeellisuudesta tai täydellisyydestä. Varmista, että ymmärrät kaupankäyntiin liittyvät riskit ennen sijoituksen tekemistä. Älä koskaan sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.