Ce este vânzarea în lipsă și cum funcționează?

Dacă ai început să tranzacționezi la bursă sau criptomonede și te documentezi despre diverse strategii de tranzacționare, cu siguranță ai auzit de termenul ”going short” sau ”short selling”. La o căutare rapidă după ”short selling meaning” sau ”short selling explained” vei descoperi că această strategie este una dintre cele mai bune de folosit pentru a obține profit atunci când piața este în scădere. Pe scurt, short selling sau vânzarea în lipsă. Dacă ar fi să traducem termenul detaliat, reprezintă o tehnică prin intermediul căreia traderii deschid o poziție a cărei valoare va crește dacă prețul instrumentului financiar scade. Această strategie este folosită atunci când piețele pe care tranzacționezi încep să scadă. De asemenea, pot fi folosite ca un instrument eficient de protecție.

Piața criptomonedelor sau a acțiunilor este caracterizată de volatilitate crescută. Așadar, se întâmplă foarte des ca prețurile activelor financiare să înceapă să scadă din cauza situației economice. Deși unii traderi sau investitori s-ar putea gândi că o astfel de situație reprezintă un dezavantaj, aceasta poate reprezenta de fapt un avantaj. Strategia de short selling te poate ajuta să obții un profit destul de bun chiar dacă piața este caracterizată de un trend bearish. Așadar, în acest articol vei descoperi mai multe despre ce înseamnă vânzarea în lipsă la bursă precum și cum să folosești această strategie folosind CFD-uri.

Cuprins

Ce este vânzarea în lipsă la bursă?

Short selling folosind CFD-uri

Diferența dintre poziția lungă (short position) și poziția scurtă (long position)

Cum se deschide o poziție de vânzare în lipsă pe TBanque?

De ce să integrezi short selling în strategia de tranzacționare?

Beneficii și riscuri ale vânzării în lipsă pe piața de valori

Alte oportunitati în cazul unei piețe urs (bear market)

Concluzie

Ce este vânzarea în lipsă la bursă?

Una dintre întrebările cele mai căutate online atunci când ne gândim la vânzarea în lipsă este ”what is short selling”. În primul rând, pentru a dezvolta o astfel de strategie, este nevoie de doi ”actori”: un broker și un trader. De îndată ce aceste părți au fost identificate, short selling poate fi dezvoltată ca strategie de tranzacționare ce presupune vânzarea unui activ financiar care nu este deținut de fapt de investitor. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează această strategie, următorul exemplu te va ajuta să înțelegi avantajele ei.

Așadar, vom presupune că un investitor va împrumuta de la broker 100 de bucăți dintr-o anumită acțiune a cărei analiză a arătat că prețul ei va scădea. Dacă acea acțiunea ar avea o valoare de 25 USD / bucată, atunci investitorul va plăti 2500 USD pentru aceste acțiuni. Investitorul le vinde imediat și așteaptă scăderea prețului. Peste un anumit interval de timp, dacă prețul respectivei acțiuni va ajunge la 20 USD / bucată, atunci investitorul va cumpăra aceeași cantitate de acțiuni la prețul redus și le va restitui brokerului. Așadar, reușește să aibă un profit de 500 USD.

Acesta ar fi scenariul ideal pe care mulți investitori și-l doresc. Din păcate, nu se întâmplă de fiecare dată așa din cauza diverșilor factori care influențează prețul activelor financiare. De aceea, investitorii trebuie să aibă în vedere gestionarea eficientă a riscului, astfel încât să nu riște mai mult decât își pot permite. După ce traderul intră într-o poziție short, acesta trebuie să returneze acțiunile sau criptomonedele împrumutate conform înțelegerii avute cu brokerul. Chiar dacă prețul crește, înțelegerea trebuie respectată chiar dacă traderul este de fapt în pierdere.

Short selling folosind CFD-uri

După ce înțeleg mai bine care sunt avantajele și dezavantajele strategiei short selling, traderii trebuie să știe că nu este neapărat nevoie să se împrumute la brokeri pentru a obține profit din această strategie. Prin intermediul platformei TBanque, veți putea să implementați principiile short selling cu ajutorul Contractelor de Diferență sau CFD-uri. Prin intermediul acestui tip de tranzacție, traderii pot deschide o poziție pentru un activ financiar fără a-l cumpăra de fapt. Traderul și brokerul ajung la o înțelegere de a copia condițiile existente pe piață pentru respectivul activ financiar și să plătească diferența de preț atunci când poziția se închide. Prin intermediul CFD-urilor, traderii și investitorii pot obține profit din fluctuațiile de preț care apar pe piață, fără să fi fost nevoie să cumpere activul adiacent în prealabil.

Diferența dintre poziția lungă (short position) și poziția scurtă (long position)

Diferența dintre poziția lungă (short position) și poziția scurtă (long position)

Diferența dintre poziția long și short (long and short positions) depinde de direcția în care o va lua prețul activului financiar în care traderul a investit pentru a genera profit. Așa cum am explicat în paragrafele anterioare, răspunsul la întrebarea ”what is a short position” este dat de capacitatea investitorului de a identifica un activ financiar al cărui preț este preconizat să scadă, investitorul împrumutând respectivul activ financiar și vânzându-l imediat la prețul din piață. După ce prețul acestuia scade la valoarea estimată, investitorul va cumpăra din nou aceeași cantitate din activul financiar la prețul redus și o va returna brokerului. Diferența de preț va rămâne în contul investitorului, reprezentând un profit.

Dacă te întrebi care sunt principalele diferențe dintre long position vs short position, trebuie să știi că decizia de a intra într-un long position este bazată tot pe analiza fundamentală și tehnică dezvoltată de investitor, în acest caz apreciind că prețul activului financiar va crește. Așadar, investitorul va investi într-o acțiune sau o criptomonedă și va aștepta să vândă doar atunci când prețul va ajunge la nivelul așteptat pentru profit.

Cum se deschide o poziție de vânzare în lipsă pe TBanque?

Platforma TBanque oferă diverse instrumente investitorilor pentru a-i ajuta să deschidă short positions cu ușurință și să obțină profiturile așteptate. Așadar, dacă te întrebi cum să deschizi o poziție de vânzare în lipsă pe TBanque (how to short sell on TBanque), atunci primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îți creezi un cont pe platformă. Deschiderea unui cont pe TBanque este foarte simplă. După ce ai introdus adresa de email și parola solicitate, următorul pas îl presupune validarea identității. Prin această modalitate, TBanque se asigură că permite accesul pe platformă doar persoanelor care sunt în deplină legalitate. După ce toate informațiile legate de identitate sunt validate, tot ce mai ai de făcut este să adaugi fonduri în contul dumneavoastră TBanque și să începi să tranzacționați.

Întorcându-ne la modul în care puteți deschide o poziție TBanque short sell, primul pas îl reprezintă deschiderea unei tranzacții. După aceea, va fi nevoie să treci de la tab-ul ”BUY” la ”SELL”. Să luăm drept exemplu acțiunile la compania Facebook. Atunci când accesezi pagina acestei acțiuni, vei descoperi informații legate de prețul acțiunii, precum și cele mai recente detalii despre mișcările pe piață ale companiei. De asemenea, pe platforma TBanque vei putea avea o vedere generală asupra acestei acțiuni precum și statisticile efectuate în baza acestor informații. După ce ai deschis poziția pe acțiunile Facebook, tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul SELL.

După ce ai făcut comutarea pe poziția SELL și pașii pentru deschiderea tranzacției sunt finalizați, poziția ta va fi de tipul SHORT. Valoarea acesteia va crește pe măsură ce prețul acțiunilor Facebook, conform exemplului de mai sus, va scădea. Atunci când deschizi o poziție short pe platforma TBanque, trebuie să fii atent(ă) la TBanque short selling fees. În cazul platformei TBanque, există anumite comisioane de care trebuie să ții cont și care se numesc spread. În ultima perioada, TBanque a îmbunătățit sistemul de comisioane. Așadar, dacă înainte plăteai un comision fix atunci când transferai un activ financiar din platformă în portofelul digital, acest sistem s-a schimbat substanțial. Astfel, comisionul va fi calculat în funcție de amploarea poziției pe care o tranzacționezi.

De asemenea, atunci când tranzacționezi active financiare, fie prin strategia short sau long, vei putea folosi instrumente suplimentare. De exemplu, poți seta un stop loss level. Acest lucru înseamnă că poți seta un nivel minim la care poate ajunge un activ financiar pentru a fi vândut. Așadar, în momentul în care activul ajunge la prețul dorit, acesta va fi vândut în mod automat la următorul preț sub nivelul stabilit, fără a fi nevoie de intervenția umană. Comanda take profit este de asemenea foarte folositoare ajutându-te să vinzi un activ atunci când se acumulează profitul pe care îl aștepți. În plus, efectul de levier te va ajuta să obții o expunere mai mare atunci când capitalul de care dispui nu este foarte mare. Platforma TBanque îți oferă această posibilitate de a împrumuta 2x, 7x sau mai mult față de suma de care dispui pentru investiție.

De ce să integrezi short selling în strategia de tranzacționare?

Piețele de tranzacționare sunt foarte volatile și sunt influențate de diverși factori. Prețul este determinat de cerere și ofertă care sunt influențate de diverși factori precum:

  • Dezvoltarea economică și evenimentele economice
  • Știrile din spațiul media care pot influența cererea și oferta activelor financiare în funcție de optimismul sau pesimismul pe care îl prezintă
  • Reglementările guvernamentale pot influența cererea sau oferta unui activ financiar atât la nivel local, dar și la nivel internațional
  • Teama investitorilor sau lăcomia lor de a investi în acțiuni, criptomonede, sau alte active financiare pot crește sau scădea prețul acestora.

Ținând cont de toți acești factori, este evident că prețul unui activ financiar poate avea o evoluție neașteptată. De aceea, orice trader care dorește să obțină profituri prin folosirea strategiei short sell trebuie să analizeze cu atenție factorii care pot influența prețul. După ce au analizat cu atenție toți acești factori și constată că prețul respectivului activ este foarte probabil să scadă în viitorul apropiat, atunci deschiderea unui short position este oportună.

Beneficii și riscuri ale vânzării în lipsă pe piața de valori

Ca orice strategie de tranzacționare, short selling stocks poate avea avantaje și riscuri. Dacă ne gândim la avantaje, principalul ar fi acela că puteți obține profit fără a fi nevoie să investiți sume din fondurile proprii. Așadar, această strategie îți oferă oportunitatea de a securiza un pariu în care dorești ca expunerea să fie cât mai mică. De asemenea, short sell positions te ajută să îți diversifici portofoliul, investing în diverse tipuri de active financiare. În plus, atunci când piața are un trend bearish, o astfel de strategie te ajută să obții profit în timp ce investitorii care nu s-au gândit să o abordeze înregistrează pierderi.

Beneficii și riscuri ale vânzării în lipsă pe piața de valori

Desigur, există și dezavantaje ale acestei abordări. Se poate întâmpla ca, în loc să scadă, prețul de fapt să crească. În acest moment, investitorii se pot confrunta cu situația ”short squeeze”. Ce înseamnă aceasta de fapt? În primă instanță, prețul pare să scadă convingându-i pe investitori să cumpere acțiunea respectivă întrucât se află într-o poziție short. De fapt, decizia lor de a cumpăra face ca prețul acțiunilor să crească, ceea ce determină ”the squeeze”. În acest caz, strategia short sell nu își produce efectul așteptat, provocând o pierdere a profitului. Un exemplu foarte bun pentru această situație este compania Gamestop în cazul căreia poziția short a fondului de acoperire a ajuns să fie de peste 100% din totalul acțiunilor acestei companii. Investitorii nu au văzut motive prea multe pentru care acțiunile vor crește, așadar au decis să intre în poziție short sell, crezând că vor scădea. De fapt, Gamestop a făcut o surpriză, prețul acțiunilor continuând să crească, fiind de fapt alimentat de investitorii online, forțând fondurile speculative să își răscumpere pozițiile. Această acțiune a dus de fapt la creșterea și mai mare a acțiunilor.

Alte oportunități în cazul unei piețe urs (bear market)

Înainte de a începe să tranzacționeze un activ financiar, orice investitor trebuie să înțeleagă ce înseamnă termenul bear market (what is a bear market). Conform literaturii de specialitate și a bear market definition, această piață este caracterizată de situația în care prețul activului financiar pe care investitorii îl urmăresc este în continuă scădere. În astfel de situații, există traderi sau investitori care preferă să nu caute oportunități în scăderea prețului și să decidă ieșirea din poziție.

Alte oportunități în cazul unei piețe urs (bear market)

Pentru cei care doresc să găsească oportunitățile într-un bear market, atunci diversificarea portofoliului poate fi o strategie de succes. Spre exemplu, poți începe să tranzacționezi fondurile la bursă, sau așa numitele ETF. Acestea includ obligațiunile, valuta, mărfurile, și altele. Avantajul acestora este dat de faptul că au un punct de intrare ieftin. De asemenea, o altă strategie ar fi folosirea metodei dollar-cost average. Întrucât este dificil să identifici exact momentul în care prețul unui activ va ajunge la un nivel suficient de jos pentru a vă aduce profitul la care te aștepți. Așadar, prin metoda DCA, puteți investi constant o sumă fixă indiferent de prețul activului respectiv. În timp, veți constanta că prețul mediu calculat pentru toate tranzacțiile efectuate este mai avantajos față de prețurile generale de intrare pentru activele cumpărate.

Concluzie

O piață în scădere nu trebuie să fie privită ca o situație negativă. Dimpotrivă, un bear market poate aduce diverse oportunități, iar pozițiile short sell te pot ajuta să obțineți profituri pe fondul scăderii prețurilor. La finalul acestui articol, traderii și investitorii ar trebui să țină cont de următoarele informații:

  • Prețurile activelor financiare pot scădea, fiind influențate de situația economică, deciziile guvernamentale, sentimentul investitorilor, precum și informațiile din media;
  • Strategia short selling permite investitorilor să colaboreze cu un broker pentru a cumpăra un activ financiar al cărui preț se așteaptă să scadă. După ce prețul ajunge la nivelul așteptat, investitorii pot răscumpăra activul și să-l returneze brokerului, obținând profituri din diferență;
  • Nu este necesar ca investitorii să cumpere de fapt acțiunile sau activele financiare, ci pot intra în short positions prin intermediul Contractelor pentru Diferență;
  • În timp ce în pozițiile short investitorii vând un activ financiar pe care nu îl dețin, așteptând ca prețul acestuia să scadă și să obțină profit din diferență, pozițiile long sunt folosite de investitorii care cumpără un activ financiar pe care îl vor vinde atunci când prețul crește;
  • Platforma TBanque oferă instrumentele necesare pentru a folosi strategia short si long sell, oferind avantaje precum folosirea efectului de levier sau folosirea stop loss level;
  • Vânzarea în lipsă prezintă avantajul de a securiza o intrare atunci când traderul dorește să își diversifice portofoliul și să își limiteze expunerea pe un anumit activ financiar;
  • Pozițiile short pot avea și dezavantajul ca prețul activului financiar să aibă o tendință de scădere, urmând să crească datorită cumpărării masive din partea investitorilor;
  • Piețele bearish pot reprezenta o oportunitate pentru investitorii care folosesc short positions, își diversifică portofoliul, investesc în ETF, sau folosesc strategia de cumpărare dollar-cost average (DCA).

Platforma eToro te poate ajuta să obții profituri atunci când toți ceilalți investitori înregistrează pierderi.


Această informație are scop educativ exclusiv și nu ar trebui considerată drept sfat pentru investiții, recomandări personale sau o ofertă, solicitare de cumpărare sau vânzare, asupra oricăror instrumente financiare.

Acest material a fost format fără a se lua în considerare orice fel de obiective particulare de investiții sau situații financiare și nu a fost creat în conformitate cu cerințele legale și de reglementare a promovării cercetării independente. Orice referiri la performanța anterioară a unui instrument financiar, index sau pachet de investiții, nu sunt și nu ar trebui luate în considerare ca un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.

TBanque nu exprimă nicio reprezentare și nu își asumă nicio răspundere pentru acuratețea sau completitudinea conținutului acestui ghid. Asigurați-vă că înțelegeți riscurile implicate în tranzacționare înainte de a angaja orice capital. Nu riscați niciodată mai mult decât sunteți pregătit să pierdeți.