Waardebeleggen is een beleggingsstrategie die zich richt op groeiaandelen die zowel door beleggers als de markt ondergewaardeerd worden. De aandelen waar beleggers naar op zoek zijn, zien er doorgaans goedkoop uit in vergelijking met de onderliggende inkomsten en omzet van het bedrijf. Beleggers die de waardebeleggingsstrategie gebruiken, hopen dat de aandelenkoers zal stijgen naarmate meer mensen de werkelijke intrinsieke waarde van het bedrijf gaan waarderen.
Hoe groter het verschil tussen de intrinsieke waarde en de huidige aandelenkoers, hoe groter de veiligheidsmarge is voor waardebeleggers die op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden. Deze kwantitatieve variabelen in de fundamentele analyse van een bedrijf geven een goed beeld van de prestaties. Om de best mogelijke investeringsbeslissingen te maken, is het echter belangrijk om dit te combineren met technische analyse. In dit artikel lees je alles over waardeaandelen, hoe je ze kunt herkennen en hoe je succesvol kunt waardebeleggen.
Inhoud
Wat is waardebeleggen?
Hoe werkt waardebeleggen?
Wat zijn waardeaandelen (intrinsieke waarde)?
Waardebeleggen in de praktijk
Succesvol waardebeleggen
Risico’s en nadelen van waardebeleggen
De kernpunten van waardebeleggen
Wat is waardebeleggen?
Waardebeleggen is kortweg het kopen van beleggingen die in de uitverkoop zijn. Het gaat over het vinden van ruwe diamanten of bedrijven waarvan de aandelenkoers niet noodzakelijk de reële waarde weerspiegelt.
Waardebeleggers zoeken naar bedrijven die handelen tegen een aandelenkoers die als een koopje wordt beschouwd. Na verloop van tijd zal de markt de waarde van het bedrijf herkennen en zal de prijs stijgen.
Bovendien leggen waardefondsen niet de nadruk op groei, dus zelfs als de aandelen niet stijgen, profiteren beleggers doorgaans van dividendbetalingen. Waardeaandelen hebben een beperkter opwaarts potentieel en kunnen daarom veiligere beleggingen zijn dan groeiaandelen.
Hoe werkt waardebeleggen
Nu je weet wat waardebeleggen, ofwel value investing, betekent, vraag je je wellicht af waar je moet beginnen. Eerst dien je te bepalen of je een defensieve of ondernemende belegger bent. Een defensieve belegger probeert risico’s te beperken en een meer passieve benadering te hanteren bij het beheren van zijn portefeuille. Een ondernemende belegger is actiever in het beheren van zijn investeringen en is bereid om risico’s te nemen in de hoop op een hoger rendement.
Er is geen verkeerde manier om te investeren. Zowel defensieve en ondernemende beleggers kunnen winst genereren als ze de regels van waardebeleggen volgen.
Zodra je hebt besloten hoe je wilt beleggen, is het tijd om op zoek te gaan naar aandelen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je op weg kunnen helpen.
Wanneer je potentieel interessante aandelen hebt gevonden, begin je met je onderzoek. Op basis van de prestaties, opbrengsten en verliezen bepaal je of het onderliggende bedrijf ondergewaardeerd is.
Nadat je je onderzoek hebt afgerond, is het tijd om te investeren. Zorg ervoor dat je alleen investeert met middelen die je kunt missen. Onthoud dat er geen garanties zijn voor beleggen, zelfs niet voor waardebeleggen.
Wat zijn waardeaandelen (intrinsieke waarde)?
Een waardeaandeel is een aandeel met een prijs die laag lijkt in verhouding tot de financiële prestaties van het bedrijf, zoals gemeten aan de hand van fundamentele factoren. Deze factoren kunnen de activa, inkomsten, dividenden, omzet en kasstromen van het bedrijf zijn.
Beleggers in waardeaandelen gaan ervan uit dat de prijs van het aandeel uiteindelijk zal stijgen, in lijn met de ware gezondheid en het potentieel van het bedrijf. Omdat ze het aandeel als relatief ondergewaardeerd beschouwen, verwachten ze dat de waardering van het aandeel de algemene marktgroei zal overtreffen.
Hoe herken je waardeaandelen?
Veel beginnende beleggers stellen vaak de vraag: welke aandelen zijn waardeaandelen? Daarom hebben we hieronder enkele algemene kenmerken van een waardeaandeel opgesomd:
- Een Price-to-Earnings Ratio of Price-to-Book Ratio op of onder de bredere markt
- Lager geprijsd dan de concurrentie in dezelfde branche
- Inkomstengroei onder het marktgemiddelde
- Kan als risicovol worden beschouwd (d.w.z. de fundamenten kunnen verslechteren)
Waardeaandelen kunnen aandelen zijn van gevestigde bedrijven met bewezen financiële prestaties. Hierdoor onderscheiden ze zich van groeiaandelen, die doorgaans duurder geprijsd zijn en vaak worden uitgegeven door bedrijven die zich in nieuwere sectoren bevinden en hun inkomsten sneller laten groeien.
Aangezien waardeaandelen enige tijd nodig hebben om hun potentieel in te halen, is beleggen in deze aandelen wellicht beter geschikt voor langetermijnbeleggers die de tijd en het geduld hebben om te wachten. Waardeaandelen zullen ook eerder dividend uitkeren aan hun investeerders dan groeiaandelen.
Wat is intrinsieke waarde en hoe bereken je het?
De intrinsieke waarde van een bedrijf is de contante waarde van alle verwachte toekomstige kasstromen. In tegenstelling tot relatieve waarderingsvormen die kijken naar vergelijkbare bedrijven, neemt intrinsieke waardering alleen de intrinsieke waarde van een bedrijf in beschouwing.
Een andere manier om intrinsieke waarde te definiëren, is simpelweg: ‘De prijs die een rationele belegger bereid is te betalen voor een investering, gezien het risiconiveau.’ Je kunt de intrinsieke waarde berekenen door te kijken naar de Price-to-Earnings Ratio, de Price-to-Book Ratio, de groei in opbrengsten en winsten en de cashflow.
Wat is Price-to-Earnings Ratio (P/E)?
De Price-to-Earnings Ratio (ook wel koers-winstverhouding, of P/E-ratio) helpt de belegger om de prijs van de aandelen van een bedrijf te vergelijken met de door het bedrijf gegenereerde inkomsten. Deze vergelijking helpt de belegger te begrijpen of markten een aandeel over- of onderwaarderen.
Als de aandelen van een bedrijf bijvoorbeeld worden verhandeld tegen 100 euro per aandeel en het bedrijf 4 euro per aandeel aan jaarlijkse winst genereert, zou de P/E ratio van de aandelen van het bedrijf 25 (100/4) zijn. Het zou dus 25 jaar aan geaccumuleerde inkomsten vergen om de kosten van de investering te evenaren.
Wat is Price-to-Book Ratio (P/B)?
De Price-to-Book Ratio (ook wel koers-boekwaardeverhouding, of PB ratio) drukt de aandelenkoers van een bedrijf uit in verhouding tot de boekwaarde per aandeel. De boekwaarde verwijst naar de intrinsieke, financiële waarde van een bedrijf. Het gaan met name om het verschil tussen de activa, uitgaven en schulden. De P/B-ratio wordt vaak uitgedrukt in een enkel getal.
Sommige beleggers zeggen dat een P/B-ratio van minder dan 1 erop wijst dat een aandeel ondergewaardeerd is. Als al het andere gelijk is, zou het klaar kunnen zijn voor een stijging. Een ratio van 1 kan echter duiden op ‘eerlijke’ prijsstelling, waarbij de marktwaarde gelijk is aan de boekwaarde van het bedrijf. Een P/B-ratio van 3 of hoger kan echter duiden op een marktwaarde die te hoog is en mogelijk klaar is voor een daling.
Het is echter lastig om één standaard te bepalen voor ‘goede’ of ‘slechte’ P/B-ratio’s. Elke branche heeft namelijk een andere standaard, en wat hoog is in de ene, kan laag zijn in een andere.
Wat is winst- en opbrengstengroei?
Op inkomsten gebaseerde waarderingen worden beschouwd als een van de eerlijkste methoden om de beste waardeaandelen te herkennen. Opbrengsten van een bedrijf worden minder beïnvloed dan winst of boekwaarde door boekhoudkundige beslissingen van het management en de financiële structuur van het bedrijf.
Er zijn nog twee andere belangrijke redenen waarom op inkomsten gebaseerde waarderingsmethoden populair zijn onder beleggers. Ten eerste behoren ze tot de minst waarschijnlijke maatstaven om een negatieve of anderszins onbruikbare waarde te hebben. Een tijdelijk verlies maakt op winst gebaseerde ratio’s zinloos. Ten tweede zijn op inkomsten gebaseerde waarderingsmaatstaven doorgaans minder volatiel dan op winst gebaseerde maatstaven.
Wat is cashflow?
Cashflow is wat een bedrijf aan het eind van het jaar overhoudt. Het is het bedrag dat het kan omzetten in dividenden, aandelen kan terugkopen, schulden kan aflossen of gewoon op de balans kan laten staan. Vrije cashflow is dus een maatstaf voor het vermogen van een bedrijf om contant geld te genereren, wat een startpunt is voor de prijsstelling van aandelen.
Een gezonde vrije cash flow biedt talrijke mogelijkheden. Het is een teken van een financieel gezond bedrijf dat floreert in zijn branche. Vrije cashflow wordt vaak gebruikt voor het terugkopen van aandelen, dividendbetalingen en het verminderen van schulden.
Het vinden van dergelijke bedrijven is meestal gemakkelijker in een bearmarkt of wanneer een bedrijf inkomsten misloopt of een fout maakt die leidt tot slechte artikelen in de pers. Dit alles kan tijdelijk een negatief effect hebben op de aandelenkoers.
Wat is een veiligheidsmarge?
Een fundamenteel onderdeel van waardebeleggen is ervoor zorgen dat je een veiligheidsmarge hanteert met je beleggingen. Dit betekent dat je een aandeel koopt wanneer de prijs niet alleen lager is dan, of gelijk is aan, je berekende reële prijs, maar dat deze aanzienlijk lager is. Dit biedt je een grijze zone waar de aannames over het bedrijf afwijken en toch de investering op de lange termijn kunnen relativeren. De veiligheidsmarge betekent dus eigenlijk dat je aannames aanzienlijk uit koers moeten zijn om die investering niet te laten werken. Om je portefeuille goed te laten presteren, dien je dus voldoende te diversifiëren.
Waardebeleggen in de praktijk
De kern van waardebeleggen, ook wel value-beleggen, is het identificeren van goed gefinancierde bedrijven die een goede staat van dienst hebben, met een voorgeschiedenis van winsten en dividenden. Ze zullen waarschijnlijk elke economische tegenslag overleven en opnieuw gedijen wanneer de welvaart stijgt.
Wanneer je op zoek bent naar de beste waardeaandelen die ondergewaardeerd zijn, kun je jezelf het beste concentreren op aandelen van kwaliteitsbedrijven met een consistente geschiedenis van stijgende verkopen, zo niet winsten, en een sterke greep op een groeiende klantenkring.
Dergelijke kwalitatieve waardeaandelen zijn echter moeilijk te vinden. Maar als je weet naar welke aandelen je moet zoeken, ben je al een heel eind op weg.
Succesvol waardebeleggen
Succesvol waardebeleggen is alleen weggelegd voor beleggers die de tijd nemen om zich te verdiepen in de achterliggende prestaties van het bedrijf. Daarnaast onderscheiden succesvolle waardebeleggers zich van de doorsnee belegger door te kijken naar de lange termijn. Geduld is een schone deugd, zeker bij waardebeleggen.
Succesvolle waardebeleggingsstrategieën
Binnen waardebeleggen kun je verschillende beleggingsstrategieën volgen om bij het beste waardeaandeel uit te komen.
Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar bedrijven waarvan de prestaties momenteel niet door de markt worden gewaardeerd. Je kijkt dan naar de marktefficiency. De markt is namelijk niet altijd efficiënt op de korte termijn, maar op lange termijn wordt de waarde van een bedrijf altijd wel weer hersteld.
Je kunt ook kijken naar de Return on Equity (ROE). Deze geeft aan hoeveel inkomsten het bedrijf teruggeeft aan zijn aandeelhouders. Bedrijven die een hoge ROE hebben in vergelijking met hun concurrentie, zijn kandidaten om te overwegen om in je portfolio op te nemen.
Tot slot kun je ook kijken naar de schuld die een bedrijf heeft. Je kunt niet alleen de ROE gebruiken als strategie; je dient dit altijd te doen in combinatie met de schuld die een bedrijf heeft. Schuld hoeft niet altijd als iets negatiefs te worden beschouwd. In sterke economieën fungeert schuld namelijk als hefboom om rendement op investeringen te behalen. Omgekeerd werkt schuld in tragere economieën als een afschrikmiddel. Bedrijven met een hoge schuldenlast kunnen schulden niet zo gemakkelijk gebruiken om rendement te genereren en het aflossen van schulden blijft een last.
Bekende waarde-investeerders
Benjamin Graham, algemeen beschouwd als de grondlegger van waardebeleggen, spoorde potentiële beleggers aan om het verschil tussen beleggen en speculatie duidelijk te begrijpen. Zijn boodschap was simpel en duidelijk: een investering is er een die, na grondige analyse, de veiligheid van de hoofdsom en een adequaat rendement belooft. Beleggingen die niet aan deze vereisten voldoen, zijn speculatief.
Later kreeg waardebeleggen veel naamsbekendheid en respect vanwege de samenwerking met de prominente waardebelegger Warren Buffett. Maar het beleggingssucces van Buffett berust op veel meer dan een beheersing van financiële ratio’s.
Natuurlijk speelde waardebeleggen een rol in het beleggingssucces van Buffett. Maar hij heeft veel te danken aan zijn eenmalige, vijfjarige vertrek uit de markt in 1969. Toch is de belangrijkste bijdrage aan zijn succes zijn geschiedenis van uitstekende aandelenselectie en zijn gewoonte om zijn beste waardeaandelen voor een lange tijd vast te houden.
Een ding dat je niet zult vinden in Buffett’s beursfortuin, is een geschiedenis van vertrouwen op één enkel investeringsthema. Om als belegger te slagen, moet je een brede kijk hebben bij het nemen van investeringsbeslissingen.
Risico’s en nadelen van waardebeleggen
Waardebeleggen brengt ook risico’s en nadelen met zich mee. Het grootste nadeel is dat het lang kan duren voordat een ondergewaardeerd aandeel terugkeert naar zijn intrinsiek eerlijke prijs. Als waardebelegger moet je je positie dus mogelijk jarenlang vasthouden totdat het marktsentiment in je voordeel verandert.
Wanneer de rente daalt en de bedrijfswinsten stijgen, hebben groeiaandelen de neiging terrein te winnen ten opzichte van waardeaandelen. Beleggers zijn in dit scenario bereid een premie te betalen voor groeiaandelen. Aangezien de meeste waardeaandelen cyclisch zijn, doen ze het doorgaans goed bij economisch herstel, maar blijven ze achter bij stijgende markten.
Doe je huiswerk
Om te voorkomen dat je je positie te snel verkoopt, dien je ervoor te zorgen dat je je huiswerk hebt gedaan. Alleen als je de tijd hebt genomen om je te verdiepen in het bedrijf achter het aandeel, weet je zeker dat je de juiste investering hebt gemaakt.
Maak notities van alle gevonden informatie. Jaarcijfers, dividenduitkeringen, cashflow en reorganisaties zullen je allemaal helpen bij het kiezen van de beste waardeaandelen.
Portfoliodiversificatie
Waardebeleggers zijn ook maar mensen. Het is dan ook niet verrassend dat ze niet altijd alle informatie tot hun beschikking hebben om de juiste beslissing te maken. Zo is het moeilijk om een bepaald aandeel te kopen of af te wijzen alleen op basis van de branche waarin het zich bevindt.
Waardebeleggers kunnen daarom alleen proberen te beslissen hoeveel aandelen ze willen houden op basis van portfoliodiversificatie. Het doel van de diversificatiestrategie is om de volatiliteit in je portefeuille te verminderen zonder je zorgen te maken over de bewegingen van de markt. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt met de door jou gekochte aandelen. Dus zelfs als je 50 procent van de waarde van je portefeuille verliest, moet je nog voldoende vertrouwen hebben om achter je beleggingen te staan. Dit verandert natuurlijk als de bedrijfsfundamenten wijzigen.
Valkuilen
Het kopen van een aandeel uitsluitend op basis van een lage P/Eratio, is geen garantie voor succes. Een lage P/Eratio kan namelijk het gevolg zijn van verschillende problemen, zoals slechte groeivooruitzichten, sporadisch hoge winsten en schulden.
Dividenduitkeringen hebben ook een keerzijde. Dividend kan onhoudbaar zijn als omstandigheden verslechteren. Als een bedrijf het grootste deel van zijn winst uitkeert, betekent dit ook dat het niet opnieuw wordt geïnvesteerd om het bedrijf te laten groeien. Je wilt doorgaans aandelen met een dividenddekking van twee keer of meer. Zoek daarom naar groeipotentieel: zonder dividendgroei zal het rendement van een strategie met hoog dividendrendement waarschijnlijk niet geweldig zijn.
Verschillen tussen waardeaandelen en groeiaandelen
Groeiaandelen worden geassocieerd met kwalitatieve, succesvolle bedrijven waarvan de winst naar verwachting zal blijven groeien in een bovengemiddeld tempo ten opzichte van de markt. Groeiaandelen hebben over het algemeen hoge koers-winstverhoudingen (P/E) en hoge koers-boekwaardeverhoudingen (B/E). De meeste groeiaandelen tips die je op het internet vindt, zullen dan ook kijken naar deze twee bekende ratio’s.
Naarmate die belangrijke financiële statistieken groeien, stijgt de verwachte waarde van het bedrijf in de ogen van op groei gerichte investeerders. Dat kan een positieve feedback lus creëren. Een stijgende aandelenkoers kan de reputatie van een bedrijf een boost geven, waardoor het nog meer kan groeien.
Waardeaandelen hebben over het algemeen lage huidige koers-winstverhoudingen en lage koers-boekwaardeverhoudingen. Beleggers kopen deze aandelen in de hoop dat ze in waarde zullen stijgen wanneer de bredere markt hun volledige potentieel erkent. Dit zou moeten resulteren in stijgende aandelenkoersen. Beleggers hopen dus dat als ze deze aandelen tegen spotprijzen kopen en de aandelen uiteindelijk in waarde stijgen, ze mogelijk meer geld zouden kunnen verdienen dan wanneer ze hadden belegd in duurdere aandelen die niet zo snel in waarde stegen.
Waardebeleggen in een berenmarkt
Bearmarkten komen vaak na een periode van overgewaardeerde bullmarkten. Dat mag je nooit uit het oog verliezen. Elke beslissing in zowel stijgende als dalende markten moet gebaseerd zijn op waarde. Het doorbreken van emotionele vooroordelen, geruchten en een escalerende marktgebaseerde paniek of euforie, is van vitaal belang om je hoofd erbij te houden.
Investeren draait uiteindelijk om rationeel ondernemen. Dus als je denkt aan bearmarkten en alle emoties en angsten die daarmee gepaard gaan, onthoud dan het volgende: bearmarkten zijn eigenlijk slechts het omgekeerde van bullmarkten. Je raakte toch ook niet in paniek toen je aandelen sinds 2015 met 300% stegen? Dus waarom zou je nu zo nerveus worden?
Waardebeleggen in een bullmarkt
Een benadering van waardebeleggen kan betekenen dat je een deel van je portefeuille in contanten aanhoudt tijdens bullmarkten. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben om ondergewaardeerde aandelen te vinden. In plaats van overgewaardeerde aandelen of bedrijven te kopen die je niet volledig begrijpt, kan het hebben van contant geld, dat wacht om in de toekomst te worden ingezet, een efficiëntere toewijzing van kapitaal betekenen.
Het aanhouden van contanten kan betekenen dat je in een sterke positie bent om in de toekomst te reageren op dalende aandelenkoersen. Het is mogelijk dat je bestaande beleggingen niet hoeft te liquideren om snel te profiteren van kansen voor waardebeleggingen die tijdelijk van aard blijken te zijn.
De belangrijkste kernpunten van waardebeleggen
Voor sommigen lijkt het misschien geen goed idee om een langzamere benadering van beleggen te volgen. Maar er is een reden waarom ze zeggen dat langzaam en gestaag vaak de race wint. Niet veel beleggers hebben het geduld om te blijven wachten op een consistent, stabiel rendement. De meeste beleggers willen gewoon snel geld verdienen.
Waardebeleggen is niet bedoeld om net zo sexy te zijn als de meeste groeiaandelen in 2021. Het is bedoeld om op de lange termijn winst te maken door te kijken naar de intrinsieke waarde van een bedrijf. Om dit effectief te doen, moet je bereid zijn tijd te investeren in onderzoek dat gericht is op:
- Sterke fundamentele analyse
- Ondergewaardeerde aandelen zoeken en kopen
- Inkopen met een veiligheidsmarge
Je moet geduld hebben en je moet het in je hebben om beleggingen vast te houden. Zowel in bull- als in bearmarkten. Zorg dat je je emoties onderdrukt en houd je aan je beleggingsstrategie. Als je dit constant kunt doen, zie je je vermogen in de loop van de tijd groeien omdat je in staat bent om de beste waardeaandelen in je portefeuille te behouden.
Grijp vandaag nog de kans om de beste waardeaandelen op TBanque te ontdekken en toe te voegen aan je aandelenportefeuille.
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies, persoonlijke aanbeveling, of een aanbod van, of verzoek tot, het kopen of verkopen van financiële instrumenten.
Dit materiaal is opgesteld zonder rekening te houden met specifieke beleggingsdoelstellingen of financiële situatie en is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire vereisten ter bevordering van onafhankelijk onderzoek. Verwijzingen naar in het verleden behaalde prestaties van een financieel instrument, index of een verpakt beleggingsproduct zijn niet, en mogen niet worden beschouwd als een betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
TBanque biedt geen garanties en aanvaardt geen aansprakelijkheid over de juistheid of volledigheid van de inhoud van deze gids. Zorg ervoor dat u de risico’s die betrokken zijn bij handelen begrijpt, voordat u kapitaal inlegt. Riskeer nooit meer dan u bereid bent te verliezen.