Există o serie de teorii în ceea ce privește impactul pe care îl are modalitatea în care oamenii decid să-și cheltuiască banii. Modul în care decideți să investiți poate fi un exemplu excelent în acest sens. Investițiile durabile pot avea un efect pozitiv nu doar asupra rezultatelor personale, ci și ale tuturor celorlalți.
Cuprins
Ce sunt investițiile durabile?
Care sunt cei 3 piloni ai sustenabilității corporative?
Popularitatea în creștere a sectorului ETF de tip SRI
Oportunități pentru investiții în energie regenerabilă
Strategii pentru investiții durabile
În acest articol, veți afla ce este investiția durabilă, cum i-a crescut popularitatea și care sunt unele dintre cele mai bune strategii și oportunități de investiții ecologice.
Ce sunt investițiile durabile?
Putem vorbi despre o investiție durabilă atunci când actul de luare a unei decizii de investiții se bazează, cel puțin parțial, pe factori morali. Investițiile realizate pe criterii etice oferă individului puterea de a aloca fonduri companiilor ale căror practici și valori se aliniază la convingerile lor personale. În timp ce investițiile tradiționale se concentrează exclusiv pe identificarea activelor care vor crește în valoare pentru a genera cele mai bune rezultate economice, investitorii etici pun mai mult accent pe ceea ce este moral și corect din punct de vedere etic, uneori chiar și în detrimentul rezultatului final.
Investițiilor durabile li se pot atribui multe denumiri, printre care „investiții cu conștiință socială”, „investiții ecologice” și „investiții morale”, dar se poate merge și mai departe catalogându-le drept „investiții în energie regenerabilă”, „investiții în controlul poluării”, etc.
Istoria investițiilor durabile datează de sute de ani. Adesea, religia influențează investițiile durabile. Când religia este motivația, sunt evitate industriile cu operațiuni și practici care sunt în contradictoriu cu principiile care stau la baza religiei. Cel mai vechi caz de investiții etice datează din secolul XVIII. Convingerile religioase din anii 1800 interziceau investițiile în orice domeniu care presupunea desfășurarea de activități care au legătură cu jocurile de noroc, sclavia și prostituția. În aceeași epocă, John Wesley, un fondator al metodismului, a subliniat și a susținut importanța abținerii de la realizarea de investiții în industrii care prejudiciază vecinătățile, cum ar fi uzinele chimice. Un alt exemplu de regim de investiții durabile, bazate pe criterii religioase, poate fi urmărit în desfășurarea serviciilor bancare islamice, care evită investițiile în alcool, jocuri de noroc, carne de porc și alte produse interzise. La mijlocul secolului al XX-lea, investițiile durabile au crescut și mai mult pe măsură ce oamenii au pus la îndoială necesitatea războiului și a companiilor care au contribuit la facilitarea acestuia. Acum, investițiile durabile sunt din nou în creștere, pe măsură ce o nouă generație de investitori și nivelul lor tot mai ridicat de conștientizare în ceea ce privește sănătatea și durabilitatea își fac apariția pe piață.
Există trei tipuri principale de investiții social responsabile: ESG, SRI (Socially responsible investing) și Impact. Aceste investiții acordă o importanță diferită activității etice.
Investiții bazate pe criterii ESG
Investițiile ESG sunt tranzacții care iau în considerare factorii de mediu, sociali și de guvernanță (mai multe despre asta mai jos) atunci când se realizează decizii de investiții. Cu toate că se iau în considerare aspectele etice atunci când se fac investiții ESG, acestea sunt mai mult pentru a determina rentabilitatea unei companii sau a unui fond, și mai puțin capacitatea lor de a avea un impact pozitiv asupra planetei.
Investiții social responsabile (SRI)
Următoarea etapă pe scara investițiilor durabile este reprezentată de investițiile social responsabile (SRI). Cei care practică SRI analizează problemele morale și etice pentru a aproba sau elimina potențialele oportunități de investiții pe care vor sau nu să le susțină. Acestea se pot baza pe o varietate de credințe politice și religioase, dar și pe experiențe de viață. Mai multe informații în privința acestei teme, vor fi expuse mai târziu.
Investiții de impact
Investiția de impact este teoretic cea mai altruistă formă de investiție durabilă. Prin investițiile de impact, traderii pun accent pe eforturile lor de a investi în organizații și proiecte care cred că vor avea un impact pozitiv în lume, chiar și în detrimentul profitului.
Care sunt cei trei piloni ai sustenabilității corporative?
Există trei factori majori care influențează investițiile ESG, cunoscuți drept cei trei piloni ai sustenabilității corporative: de mediu, sociali și de guvernanță.
Criterii de mediu – acestea includ totul, de la testarea animalelor și fiabilitatea materialelor plastice de unică folosință, până la un control slab asupra poluării, angajamentul față de energia durabilă și combaterea schimbărilor climatice și a efectului pe care îl au asupra mediului înconjurător în general. De exemplu, un investitor etic ar putea să nu investească într-o companie sau într-un fond care susține utilizarea cărbunelui sau a petrolului.
Criterii sociale – acestea au câștigat din ce în ce mai mult teren în ultimul timp datorită rețelelor de socializare și a altor tehnologii digitale care atrag atenția asupra problemelor de ordin global. În categoria criteriilor sociale se poate încadra orice, de la probleme privind drepturile omului, exploatarea forței de muncă la afacerile care au legătură cu tutunul și organizațiile de jocuri de noroc.
Criterii de guvernanță corporativă – acestea se referă la conducerea unei organizații sau entități. În această categorie se poate încadra orice, de la cât de diversă este echipa de conducere a unei companii până la nivelul de remunerare al managerilor de top și gradul de transparență al acestora. Investitorii etici vor evita adesea fondurile care investesc în companii care au o conducere deficitară.
Popularitatea în creștere a sectorului ETF de tip SRI
Există câteva motive pentru care fondurile tranzacționate la bursă (ETF-urile) de tip SRI au devenit o opțiune de investiții mai cunoscută în ultimii ani.
Unul din motive ar fi că o generație mai tânără de investitori are un nivel de conștiință mai ridicat în ceea ce privește problemele care afectează lumea din jurul lor. Un ghid din 2019 de la Morgan Stanley intitulat Sustainable Signals: Individual Investor Interest Driven by Impact, Conviction, and Choice a dezvăluit că 85% dintre investitorii din Statele Unite au manifestat interes pentru investițiile durabile. Și în Australia, aproape 1.000 de miliarde de dolari din 2.240 miliarde de dolari gestionate de investitori profesioniști în 2019, au fost clasificate a fi drept responsabile.
Un alt motiv pentru care investițiile responsabile din punct de vedere social sunt în creștere este că au fost create mai multe fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) de tip SRI pentru a fi în concordanță cu interesul din ce în ce mai mare pentru investițiile care sunt în conformitate cu criteriile ESG prezentate mai sus. Aceste fonduri sunt constituite pe baza unui proces riguros de screening care explorează domeniile ce prezintă un nivel ridicat de interes pentru investitorii etici. De exemplu, un ETF de tip SRI ar putea avea în componența sa organizații și sectoare care sunt dedicate consumului și producerii de energie regenerabilă. Sau poate că va exista un fond alcătuit din organizații care au consilii de administrație cât mai diverse sau care utilizează alte practici de angajare care promovează diversitatea și incluziunea.
Prin urmare, sunt investițiile etice funcționale? În timp ce o mare parte a investițiilor responsabile se bazează în primul rând pe respectarea standardelor morale, există totuși o mulțime de oportunități pentru a înregistra profit. Un raport din 2019 al Asociației de Investiții Responsabile din Australasia (RIAA) a arătat că fondurile bazate pe investiții responsabile și-au depășit efectiv principalii omologi din fondurile australiene în mai multe perioade de timp. Fondurile etice au rezistat, de asemenea, în fața fondurilor de acțiuni Morningstar International și a principalelor fonduri de creștere multisectoriale.
Oportunități pentru investiții în energie regenerabilă
Indiferent dacă doriți să vă îndepliniți rolul în mod etic, dacă doriți să investiți pe baza convingerilor religioase sau politice, sau umăriți doar să adăugați în portofoliu noi active interesante, există mai multe sectoare cheie de investiții durabile pe care puteți să le aprofundați în prezent. Alegeți o cauză care vă stârnește interesul sau căutați o oportunitate de investiții în domeniul energiei regenerabile, pe care o considerați că ar avea șanse de succes, pe măsură ce dezbaterea globală despre durabilitate și viitor continuă să se intensifice.
Mai jos este o listă a sectoarelor cu care este posibil să vă doriți să începeți. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul oricărei alte investiții, trebuie să vă asigurați că v-ați documentat îndeajuns, pentru a o putea găsi pe cea care este cea mai potrivită pentru dumneavoastră.
Sector durabil | Oportunitate de investiții |
Apă | Zacks Global Water Index |
Apă | First Trust ISE Water Index Fund (FIW) |
Apă | Invesco Global Water Portfolio ETF (PHO) |
Energie eoliană | Vestas Wind Systems (VWDRY) |
Energie eoliană | NextEra Energy Partners (NEP) |
Energie eoliană | General Electric (GE) |
Energie solară | Enphase Energy (ENPH) |
Energie solară | Vivint Solar (VSLR) |
Energie solară | Sunrun (RUN) |
Controlul poluării | Fuel-Tech (FTEK) |
Controlul poluării | Invesco Cleantech ETF (PZD) |
Controlul poluării | VanEck Vectors Environmental Services |
Reducerea deșeurilor | Waste Management |
Reducerea deșeurilor | Republic Services (RSG) |
Reducerea deșeurilor | Covanta Holdings (CVA) |
Strategii pentru investiții durabile
Când vine vorba de tranzacționare, mulți dintre cei care reușesc, iau decizii pe baza unei strategii de investiții subiacente. Deși există o gamă largă și variată de strategii de investiții pentru a corespunde mai multor tipuri de personalități, obiective și stiluri de viață, există și câteva, dintre cele mai renumite, atunci când vine vorba de investiții durabile.
- Evaluarea criteriilor ESG – are loc atunci când un manager de portofoliu sau un trader analizează un activ sau o companie din perspectiva factorilor de mediu, sociali și de guvernanță care au fost prezentați mai sus. Performanțele sale în aceste domenii sunt utilizate ca factor determinant în ceea ce privește nivelul său de profitabilitate, nu neapărat pentru a stabili dacă ar trebui sau nu exclusă din orice investiție. Acest lucru este similar cu investițiile ESG per ansamblu, întrucât se urmărește înregistrarea unui rezultat final bun, mai mult decât se urmărește o alegere morală sau etică.
- Evaluarea negativă – duce evaluarea criteriilor ESG la un nivel superior. Dacă un fond investește în companii cu performanțe slabe în domeniile de mediu, sociale sau de guvernanță care sunt importante pentru dumneavoastră, puteți lua decizia de a nu investi în fondul respectiv. Verificați sau eliminați aceste fonduri de pe lista care conține opțiunile pentru portofoliul dumneavoastră.
- Evaluarea pozitivă – pe de altă parte, presupune să puneți mai mult accent pe investițiile în fonduri care sunt alcătuite din companii care și-au propus să aibă un impact pozitiv asupra sectoarelor ESG. Le scoateți în evidență dacă le includeți pe lista de posibilități sau dacă faceți tot posibilul să le adăugați în portofoliul dumneavoastră.
- Investiția de angajament – are loc atunci când un investitor încearcă să producă o schimbare semnificativă în cadrul unei companii sau unui fond în care deja a investit. Acest lucru poate fi destul de dificil de realizat pentru cea mai mare parte a investitorilor sau managerilor de fonduri, deoarece mulți nu vor deține drepturi de proprietate suficiente asupra unei companii sau a unui ETF pentru a avea puterea să facă o schimbare.
- Investiția de impact – are loc atunci când investitorii sunt primii care investesc în companii sau fonduri care consideră că ar putea face o diferență, obținând în același timp dividende puternice.
Un investitor alege să investească pe criterii etice atunci când dorește să facă o schimbare în societate. Investiția durabilă poate fi o opțiune fantastică din mai multe motive. Vă puteți simți împăcat în privința investițiilor dumneavoastră fără a vă compromite din punct de vedere moral sau etic, contribuind, în același timp, la îmbunătățirea societății și a mediului înconjurător. Mai mult decât atât, dividendele pot crește, în special pe măsură ce traiectoria lumii se îndreaptă spre eforturi mai durabile.
Sunteți pregătit să dați undă verde pentru a investi în energia regenerabilă? Doriți să vă reînnoiți interesul în ceea ce privește tranzacționarea prin realizarea de investiții în companii din domeniul energiei regenerabile? eToro vă poate ajuta să realizați acest lucru, cu o gamă de acțiuni și active etice care pot fi cumpărate și tranzacționate online. De asemenea, platforma de tranzacționare TBanque vă oferă un alt instrument pentru arsenalul dumneavoastră de investiții. Cu Programul de Investiții Populare al platformei, puteți găsi oameni cu interese similare, inclusiv cei care se angajează să investească pe criterii etice. Ulterior, aveți posibilitatea de a le urma exemplul, copiindu-le strategiile de investiții după cum considerați potrivit. Este o modalitate fantastică de a vă simți și mai bine și mai încrezător în privința operațiunilor de tranzacționare.
Înregistrează-te pe TBanque și începeți să investiți în companiile în care aveți încredere.
Această informație are scop educativ exclusiv și nu ar trebui considerată drept sfat pentru investiții, recomandări personale sau o ofertă, solicitare de cumpărare sau vânzare, asupra oricăror instrumente financiare.
Acest material a fost format fără a se lua în considerare orice fel de obiective particulare de investiții sau situații financiare și nu a fost creat în conformitate cu cerințele legale și de reglementare a promovării cercetării independente. Orice referiri la performanța anterioară a unui instrument financiar, index sau pachet de investiții, nu sunt și nu ar trebui luate în considerare ca un indicator fiabil al rezultatelor viitoare.
TBanque nu exprimă nicio reprezentare și nu își asumă nicio răspundere pentru acuratețea sau completitudinea conținutului acestui ghid. Asigurați-vă că înțelegeți riscurile implicate în tranzacționare înainte de a angaja orice capital. Nu riscați niciodată mai mult decât sunteți pregătit să pierdeți.