Waarom private equity-aandelen wel eens een slimme investering zouden kunnen zijn in 2022

De laatste jaren is de belangstelling voor “alternatieve beleggingen” explosief toegenomen. In een wereld van hoge volatiliteit op de aandelenmarkten en dalende obligatiekoersen hebben veel beleggers – met name institutionele en vermogende beleggers – geprobeerd om hun portfolio’s te diversifiëren met nieuwe activa. Alternatieve activa, die een lage correlatie hebben met traditionele activaklassen zoals aandelen en obligaties, hebben een oplossing geboden. Met deze activa konden beleggers niet alleen evenwichtigere portfolio’s samenstellen, maar ook nieuwe rendementsbronnen aanboren. 

Onder de groepen bedrijven die profiteren van de groeiende belangstelling voor alternatieven bevinden zich private equity (PE) firma’s. Private equity, een subgroep van de alternatieve beleggingsmarkt, verwijst naar eigendomsbelangen in bedrijven die niet beursgenoteerd of verhandeld worden. Firma’s die in deze sector actief zijn, halen geld binnen bij investeerders en investeren dit kapitaal in bedrijven met een significant groeipotentieel. Als hun investeringen succesvol blijken, nemen ze vervolgens een deel van de winst. Het is een lucratief bedrijfsmodel dat aandeelhouders op de lange termijn een hoog rendement kan opleveren.

Hier bekijken we wat beter hoe de private equity-wereld werkt en bespreken we waarom het een goed moment kan zijn om private equity-aandelen voor uw portfolio te overwegen. 

Ontdek hier de Private-Equity Smart Portfolio van TBanque

Copy Trading vormt geen beleggingsadvies. De waarde van uw beleggingen kan stijgen of dalen. Uw vermogen loopt risico.

Hoe werkt private equity? 

De wereld van private equity (PE) bestaat in wezen uit fondsen en beleggers die in particuliere ondernemingen beleggen met de bedoeling een beter rendement te behalen dan ze op de openbare markten kunnen krijgen. 

De kern van de sector wordt gevormd door private equity-firma’s zoals Blackstone, KKR, The Carlyle Group en Apollo Global Management. Deze beleggingsmaatschappijen halen geld op bij een scala aan beleggers, waaronder institutionele beleggers (pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, verzekeringsmaatschappijen, schenkingen, enz.) en vermogende particulieren, en brengen dit kapitaal samen om PE-fondsen te vormen. Deze fondsen beleggen vervolgens in bedrijven die een significant potentieel hebben.

Meestal gebruiken private equity-firma’s het opgehaalde kapitaal om te investeren in startups en particuliere ondernemingen in sectoren zoals technologie, gezondheidszorg en biotechnologie. Het kapitaal kan worden gebruikt om nieuwe technologie te financieren, overnames te doen, het werkkapitaal uit te breiden of de balans te versterken. 

Soms gebruiken PE-firma’s het kapitaal dat ze hebben opgehaald echter om de controle over openbare bedrijven te verwerven, zodat ze deze kunnen privatiseren in een proces dat bekend staat als een “buy-out”. Het doel is om de bedrijven te verbeteren – ze te onttrekken aan het toezicht van de beleggers op de openbare markt – en ze later voor een hogere prijs door te verkopen. Deze aanpak kan worden toegepast als de waardering van een bedrijf lager is dan de kasreserves op de balans. 

 Vaak proberen PE-firma’s waarde toe te voegen aan de ondernemingen waarin ze beleggen. Ze kunnen bijvoorbeeld enkele zetels in de raad van bestuur overnemen, een nieuw managementteam binnenhalen, agressief in de kosten snijden, of onderdelen van het bedrijf afstoten die ondermaats presteren. Deze maatregelen kunnen bijdragen aan het maximaliseren van de waarde van de bedrijven.

De beloningen kunnen aanzienlijk zijn. Doorgaans verdienen PE-firma’s geld door middel van zowel beheervergoedingen als prestatievergoedingen. Ze kunnen bijvoorbeeld een jaarlijkse beheervergoeding van 2% over de beheerde activa vragen en daarbovenop nog 20% van de winst uit de verkoop van de bedrijven. Hoe hoger het beleggingsrendement dat fondsen verdienen, hoe hoger de prestatievergoeding van de firma’s.

Private equity-deals in de praktijk

Het is de moeite waard erop te wijzen dat private equity-financiering vele bekende bedrijven heeft geholpen de positie te veroveren die ze vandaag innemen. Enkele voorbeelden van bedrijven die in de laatste jaren hebben geprofiteerd van PE zijn: 

  • Airbnb: Nadat Airbnb zijn plannen voor een beursgang in 2020 moest uitstellen vanwege de coronapandemie, haalde het bedrijf meer dan 1 miljard dollar aan financiering op bij PE-firma’s Silver Lake en Sixth Street Partners. Airbnb zei toen dat het geld zou worden gebruikt voor langetermijnbeleggingen. Toen Airbnb uiteindelijk in 2021 de markt opging, steeg de koers van het aandeel explosief, zodat deze firma’s hoogstwaarschijnlijk een hoog rendement op hun investering behaalden.
  • Hilton Worldwide Holdings: In 2007 nam de Blackstone-groep Hilton Worldwide (toen Hilton Hotels Corporation) over in een leveraged buy-out (LBO) deal ter waarde van 26 miljard dollar. In de daaropvolgende jaren herstructureerde Blackstone het management, de schuldstructuur en de operationele processen van Hilton, en maakte er een veel winstgevendere organisatie van. Vervolgens werd het bedrijf opnieuw naar de beurs gebracht via een IPO. In totaal maakte Blackstone ongeveer 14 miljard dollar winst met de LBO
  • Lululemon: In 2014 verwierf Advent International voor 845 miljoen dollar de helft van het belang van Lululemon-oprichter Chip Wilson in het athleisure-bedrijf. Advent Managing Partner David Mussafer en Managing Director Steven Collins traden vervolgens toe tot het bestuur in een poging om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Ze bereikten hun doel en dat pakte op een geweldige manier uit. Sinds deze deal is de aandelenkoers van Lululemon gestegen van ongeveer $ 40 naar $ 280.

De voordelen van het opnemen van private equity-aandelen in een portfolio 

Voor beleggers heeft het opnemen van private equity-aandelen in een portfolio een aantal potentiële voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Blootstelling aan de private equity-markt. Rechtstreeks beleggen in private equity is meestal niet weggelegd voor de gemiddelde belegger. Dat komt omdat de meeste PE-firma’s over het algemeen alleen beleggers bedienen die bereid zijn om honderdduizenden of zelfs miljoenen dollars te beleggen. Toch kunnen beleggers blootstelling aan de markt verwerven door in de aandelen van deze firma’s te investeren. Door aandelen van deze beleggingsmaatschappijen te bezitten, kunnen beleggers profiteren van de expertise en hoge winstgevendheid van deze maatschappijen, zonder dat ze evenveel kapitaal moeten ophoesten als wanneer ze in de eigenlijke private equity-fondsen zouden investeren. 
  • Het potentieel voor hoge langetermijnrendementen. De private equity-markt groeit momenteel krachtig als gevolg van de grote vraag naar alternatieve beleggingen. Dit wordt weerspiegeld in de aandelenkoersen van veel ondernemingen binnen de sector. Blackstone en KKR bijvoorbeeld, hebben hun aandelenkoersen in de afgelopen vijf jaar met respectievelijk ongeveer 170% en 150% zien stijgen. Veel PE-firma’s keren ook regelmatig dividenden uit.

Uitsluitend ter illustratie. In het verleden behaalde resultaten vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten.

  • De mogelijkheid om snelgroeiende bedrijven en ondernemers te steunen. Beleggers kunnen op de PE-markt toegang krijgen tot kleinere, opkomende bedrijven die wat meer onder de radar opereren, maar ook tot visionaire leiders. Een voorbeeld hiervan is Fortnite, de maker van Epic Games, die in de loop der jaren aanzienlijke PE-financiering heeft ontvangen. In 2018 bedroeg de waardering minder dan 5 miljard dollar. Vandaag heeft het een waardering van meer dan 30 miljard dollar.
  • Blootstelling aan belangrijke technologische trends. In de afgelopen jaren hebben veel PE-bedrijven geïnvesteerd in technologieën waarvan het gebruik door de pandemie is versneld. Voorbeelden van dergelijke technologieën zijn cloudcomputing, ondernemingssoftware en cyberbeveiliging. Eerder dit jaar hebben KKR en Global Investment Partners bijvoorbeeld datacenterexploitant CyrusOne overgenomen voor 15 miljard dollar
  • Diversificatie. Wanneer beleggers op zoek gaan naar aandelen in de financiële sector, kiezen ze vaak voor aandelen in banken. Beleggen in PE-bedrijven kan een alternatieve manier bieden om in de financiële sector actief te zijn. 

Waarom zou het nu een goed moment kunnen zijn om private equity-aandelen te overwegen 

Als we kijken naar wat er momenteel op de kapitaalmarkten gebeurt, kan het een goed moment zijn om private equity-aandelen te overwegen. Op dit moment vindt er op de financiële markten wereldwijd een grote waarderingsherziening plaats. Als gevolg daarvan zijn de waarderingen van zowel openbare als particuliere bedrijven – vooral in de technologiesector – aanzienlijk gedaald. Deze waarderingsherziening creëert waarschijnlijk aantrekkelijke kansen voor PE-firma’s, omdat zij de mogelijkheid krijgen om tegen veel lagere waarderingen in innovatieve bedrijven te beleggen. Laag inkopen zou uiteindelijk hun rendement op lange termijn moeten verhogen, wat op zijn beurt het rendement voor de aandeelhouders een boost zou moeten geven.

Om beleggers te helpen blootstelling te verwerven in private equity-aandelen, heeft TBanque de Private-Equity Smart Portfolio gecreëerd. Dit is een volledig toegewezen beleggingsportfolio die zich specifiek richt op beursgenoteerde PE-firma’s. Deze Smart Portfolio is ontworpen voor langetermijnbeleggers en biedt met één muisklik toegang tot de private equity-wereld, waar ze blootstelling biedt aan een aantal toonaangevende namen in de sector, waaronder Blackstone, Apollo Global Management, KKR en Carlyle.

Bekijk hier de Private-Equity Smart Portfolio

Copy Trading vormt geen beleggingsadvies. De waarde van uw beleggingen kan stijgen of dalen. Uw vermogen loopt risico.