Strategia multiplă

Investește conform principiilor tale, dar cu o abordare adaptată la condițiile pieței

„Nu putem direcționa vântul, dar putem ajusta pânzele.” 

Investițiile sunt dificile. Să obții profituri consistente este ca și cum ai căuta Sfântul Graal. Uneori, poți simți că lucrurile merg bine, dar apoi piețele se vor zgudui și se vor contorsiona într-un câmp minat nenavigabil. În călătoria ta de tranzacționare, este important să-ți respecți principiile, rămânând în același timp deschis către diferite căi. Aceasta este abordarea cu strategii multiple. 

Principii vs strategie

Abordarea investițiilor folosind strategii multiple recunoaște că strategiile individuale pot produce rezultate incredibile. Cu toate acestea, în fiecare moment, piața se află într-o poziție unică, cu factori macro și microeconomici fără precedent, care guvernează fluctuațiile prețurilor la care investitorii ar trebui să se adapteze în consecință. În ciuda faptului că se simt confortabil cu o abordare flexibilă, investitorii ar trebui să adopte un set de principii care influențează modul în care investesc. Acest cadru general de principii poate funcționa în tandem cu o strategie în continuă schimbare.

Deci, care sunt diferențele dintre principii și strategii?

Principiile ar trebui să fie pivotul central, în jurul căruia se circumscriu deciziile tale de investiții. Ele pot fi proclamații relativ ambigue și la nivel înalt despre mentalitatea pe care dorești să o îmbrățișezi atunci când construiești un portofoliu. De asemenea, pot fi reguli mai specifice pe care dorești să le respecți atunci când implementezi diverse strategii și alocări de active.

Strategiile, pe de altă parte, sunt tehnicile specifice pe care le folosești pentru a investi pe piețe. Ai putea urma strategii bine documentate și care implică o cercetare extinsă, care sunt în întregime bazate pe reguli, sau te poți conforma, de asemenea, mai vag la o abordare strategică. 

Principii

Principiile vin sub mai multe forme. Ele își regăsesc rădăcinile în diverse domenii, de la cercetarea și studiul în scop investițional, până la credințe morale și religioase. De exemplu, iată câteva principii care pot fi aplicate atunci când se evaluează deciziile de investiții:

  • Răbdarea este cea mai importantă caracteristică a investiției de succes pe termen lung
  • Nu investi niciodată mai mult decât ești pregătit să pierzi
  • Evită să investești în active care contrazic în mod flagrant opiniile tale morale (de exemplu, companii care încalcă drepturile omului, provoacă daune semnificative asupra mediului, dăunează oamenilor etc.)
  • Menține o implicare mai pasivă (mai degrabă decât activă) pe piețe acolo unde este posibil
  • Ocupă-te de ceea ce știi (de exemplu: acțiuni în tehnologie)

După cum poți vedea, nu există reguli stricte pentru stabilirea principiilor. Unele sunt ușor vagi și deschise interpretării, în timp ce altele reprezintă limite mai stricte pe care le poți pune  în activitățile tale. Înainte de a lua o decizie de investiție, ar trebui să-ți analizezi principiile de investiție.

Strategii

În ciuda faptului că ai o varietate de principii în vigoare, scopul tău final este să câștigi cât mai mulți bani posibil în cadrul apetitului pentru risc pe care te simți confortabil să îl adopți. Prin urmare, este important să fii deschis către o varietate de strategii care se pot adapta piețelor în schimbare, geopoliticii și situației tale personale. 

De exemplu, costul de oportunitate al investiției în valoare, atunci când piețele sunt în plină expansiune, poate să nu fie cea mai bună abordare atunci când iei în considerare randamentele tale vizate ajustate la risc. Pe de altă parte, agățarea cu obstinație de un portofoliu axat pe acțiuni de creștere pe termen lung este puțin probabil să te răsplătească cu rezultatele dorite în timpul unei recesiuni.

Lista de strategii potențiale este nesfârșită, deoarece toate pot fi personalizate și variază de la strategii mai generale la strategii foarte specifice. Iată doar câteva exemple:

  • Investiții în valoare
  • Investiții în creștere
  • Swing Trading
  • Tranzacționare cu arbitraj
  • Strategia 130-30
  • SAR parabolic

Cu cât ai mai multă conștientizare a strategiilor disponibile, cu atât vei fi mai bine echipat pentru a aborda piețele. 

Găsirea unui echilibru

Utilizarea unei abordări multi-strategie necesită echilibru în tot ceea ce faci. Un echilibru între managementul pasiv și activ. Un echilibru între toleranța față de risc și aversiunea față de risc. Un echilibru între strategiile de deținere și de schimbare. 

În principiu, abordarea pe care o iei trebuie să funcționeze pentru tine. Cu toate acestea, aderarea la principiile de investiții, rămânând în același timp deschis la diferite strategii, te va asigura că ai o mulțime de instrumente cu care să faci bani, operând în același timp într-un cadru predeterminat. 

Această comunicare are doar scop informativ și educațional și nu trebuie luată ca un sfat de investiții, o recomandare personală sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare a oricăror instrumente financiare. Acest material a fost redactat fără a ține cont de obiectivele de investiții sau de situația financiară a unui anumit destinatar și nu a fost redactat în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetării independente. Orice referire la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau pachet de investiții nu este și nu trebuie considerată un indicator de încredere al rezultatelor viitoare. TBanque nu face nicio declarație și nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la acuratețea sau caracterul complet al conținutului acestei publicații.

TBanque este o platformă de investiții cu mai multe active. Valoarea investițiilor tale poate crește sau scădea. Capitalul tău este expus riscurilor.