2021 a fost, fără îndoială, un an extraordinar pentru criptoactive.
Pe parcursul anului, am fost martori ai unei serii de evenimente majore în sectorul cripto, printre care o achiziție de Bitcoin de 1,5 miliarde de dolari de la Tesla, lansarea primului fond tranzacționat la bursă (ETF) cu expunere pe Bitcoin și apariția serviciului de plată cripto de la PayPal.
Am văzut, de asemenea, instituții financiare importante, precum Goldman Sachs și JP Morgan, manifestând mai mult interes pentru activele digitale, iar companii precum Coca-Cola și Dolce & Gabbana au lansat token-uri nefungibile (NFT).
Toate aceste evenimente au dus criptoactivele la cote record, făcând din cripto clasa de active cu cea mai bună performanță din cursul anului.
5 criptoactive de top de urmărit în 2022
Anul acesta, ne putem aștepta la mai multe evenimente interesante în lumea cripto. Având în vedere acest lucru, am creat un ghid cu unele dintre cele mai importante criptoactive de urmărit în 2022. Printre criptoactivele abordate în acest ghid se numără:
Ethereum (ETH)
Polygon (MATIC)
Solana (SOL)
Decentraland (MANA)
The Sandbox (SAND)
Toate aceste active digitale sunt disponibile pe eToro și pot fi găsite în secțiunea „Crypto” din cadrul platformei.
Ethereum (ETH)
Performanța înregistrată anterior nu reprezintă un indiciu asupra rezultatelor viitoare.
- Ethereum (ETH) este o tehnologie blockchain programabilă care permite crearea și rularea de aplicații foarte sigure, descentralizate, bazate pe blockchain. Când oamenii vorbesc despre tranzacționarea cu Ethereum, ei se referă de fapt la tranzacționarea „Ether” (ETH) – un token conceput pentru a alimenta ecosistemul Ethereum. În funcție de capitalizarea de piață, Ether este în prezent al doilea criptoactiv ca mărime, după Bitcoin.
- Ethereum are potențialul de a fi o tehnologie inovatoare, deoarece permite scrierea contractelor inteligente în codul de pe blockchain. Contractele inteligente sunt acorduri digitale care fac posibilă crearea unei game largi de aplicații, inclusiv NFT-uri (criptoactive care reprezintă elemente digitale, precum imagini, videoclipuri sau chiar teren virtual) și aplicații de finanțe descentralizate (DeFi).
- Deși Ethereum are un potențial enorm, prezintă și o serie de dezavantaje. Unul dintre acestea ar fi că nu este la fel de rapid ca alte platforme blockchain. Un altul este că taxele de tranzacție (taxe de gaz) sunt, de asemenea, mari. În acest context, blockchain-urile mai noi și mai eficiente, precum Solana și Cardano, au câștigat teren.
- Cu toate acestea, Ethereum este, în prezent, în proces de upgrade al platformei sale. Această actualizare implică trecerea de la un model „proof-of-work” („dovadă de lucru”) la un sistem „proof-of-stake” („dovadă de miză”). Prima fază a acestei actualizări majore a fost deja finalizată. Următoarea fază este programată să fie finalizată în acest an, înainte ca faza finală să se încheie în 2023.
- Când această actualizare a rețelei se va finaliza, Ethereum va fi mult mai rapid, mai ieftin și mai scalabil. După actualizare, rețeaua ar trebui să poată gestiona până la 100.000 de tranzacții pe secundă (TPS), în timp ce Solana are o capacitate de aproximativ 65.000 și Cardano de aproximativ 250. Acest lucru ar trebui să îl facă mult mai interesant pentru dezvoltatori.
- Un aspect care ar putea stimula Ethereum în 2022 îl reprezintă creșterea continuă a NFT-urilor. Anul trecut, am văzut câteva corporații importante îmbrățișând această nouă tehnologie interesantă. Coca-Cola, de exemplu, a strâns 575.000 de dolari într-o licitație NFT în beneficiul organizațiilor de caritate. Între timp, Nike a fost în centrul atenției când a cumpărat o companie virtuală de pantofi care creează NFT-uri. Per total, vânzările de NFT-uri au atins 21 de miliarde de dolari în 2021, în creștere față de valoarea numai 95 de milioane de dolari înregistrată în anul precedent. În 2022, este posibil să asistăm la o nouă creștere pe piața NFT-urilor, pe măsură ce tehnologia câștigă popularitate.
Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.
Polygon (MATIC)
Performanța înregistrată anterior nu reprezintă un indiciu asupra rezultatelor viitoare.
- Polygon (MATIC) este o platformă pentru construirea și conectarea rețelelor blockchain, compatibile cu Ethereum. Aceasta a fost concepută pentru a rezolva anumite probleme cu care se confruntă alte blockchain-uri, cum ar fi vitezele mici și taxele mari pe tranzacții, fără a compromite securitatea. Este o soluție de tip „Layer 2”, ceea ce înseamnă că a fost construită deasupra blockchain-ului Ethereum.
- Unul dintre marile avantaje ale Polygon, în raport cu Ethereum, îl reprezintă scalabilitatea. Polygon funcționează împreună cu Ethereum și poate procesa tranzacții bazate pe Ethereum, dar are capacitatea de a gestiona tranzacțiile mult mai rapid, deoarece acestea sunt procesate pe un blockchain separat. Taxele de tranzacție sunt, de asemenea, semnificativ mai mici comparativ cu Ethereum. Această scalabilitate îl face atractiv pentru dezvoltatorii care doresc să creeze aplicații descentralizate.
- Ca rezultat al scalabilității sale, Polygon câștigă rapid teren, iar anul trecut, mai multe companii celebre au îmbrățișat această tehnologie. De exemplu, gigantul de modă Dolce & Gabbana, a lansat o colecție NFT utilizând platforma Polygon. În acest timp, firma de consultanță Ernst & Young (EY) a declarat că va folosi protocolul și structura Polygon pentru a-și implementa propriile produse blockchain pe blockchain-ul Ethereum. În 2022, este posibil să fie încheiate mai multe parteneriate cu anumite corporații importante.
- În decembrie 2021, Polygon a anunțat că a colaborat cu Alexis Ohanian, co-fondatorul Reddit și cu firma sa de capital de risc, Seven Six, pentru lansarea unui fond de 200 de milioane de dolari pentru investiții în rețele sociale, jocuri și proiecte Web 3.0, în cadrul rețelei Polygon. Este posibil ca această investiție să contribuie la stimularea gradului de adoptare al rețelei în 2022, dar și ulterior, în special dacă anumite proiecte vor înregistra un mare succes.
- De curând, s-a comunicat că Ryan Wyatt, șeful departamentului de jocuri al YouTube, va părăsi YouTube și se va alătura echipei Polygon Studios, ca CEO. Prin funcția pe care o va ocupa la Polygon, el se va concentra pe creșterea ecosistemului dezvoltatorilor prin investiții, marketing și sprijin pentru dezvoltatori și pe reducerea decalajului dintre Web 2.0 și Web 3.0. Aceasta este o abordare interesantă, în contextul în care Wyatt a avut mult succes pe YouTube.
Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.
Solana (SOL)
Performanța înregistrată anterior nu reprezintă un indiciu asupra rezultatelor viitoare.
- Solana (SOL) este o platformă blockchain care își propune să ofere viteze mari de tranzacție la un cost scăzut, fără a compromite descentralizarea. La fel ca Ethereum, poate gestiona contracte inteligente. Criptomoneda nativă a platformei Solana este SOL, care este folosită pentru a plăti comisioane de tranzacție în rețea.
- Solana își propune să îmbunătățească scalabilitatea blockchain-ului prin utilizarea unei combinații între tehnologiile „proof-of-stake” și „proof-of-history”. Folosind această combinație, platforma poate gestiona până la 65.000 de tranzacții pe secundă. Pentru a pune această cifră în perspectivă, compania de plăți Visa poate gestiona aproximativ 1.700 de tranzacții pe secundă, în timp ce Ethereum poate gestiona doar între 15 și 45 de tranzacții pe secundă.
- Pe lângă faptul că este mai rapidă decât Ethereum, este și mult mai ieftină. Uneori, Ethereum poate percepe până la 100 USD per tranzacție. La polul opus, o tranzacție obișnuită pe ecosistemul Solana costă în jur de 0,00025 USD.
- Datorită vitezei, accesibilității și scalabilității Solana câștigă rapid popularitate în rândul dezvoltatorilor. În prezent, peste 400 de proiecte sunt dezvoltate în ecosistemul Solana, inclusiv Solanart – una dintre principalele piețe NFT. Cel mai probabil numărul acestora va crește în 2022, dar și după.
- 2022 ar putea fi un an important pentru Solana. Conform Alkesh Shah, analist cripto în cadrul Bank of America, avantajele de cost ale Solana ar putea determina însușirea de către aceasta a unei părți din cota de piață de la Ethereum, în domenii precum microplățile și jocurile de noroc. Shah consideră că avantajele Solana în ceea ce privește plățile bazate pe blockchain sunt atât de puternice încât ar putea deveni în cele din urmă „Viza ecosistemului de active digitale”.
Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.
Decentraland (MANA)
Performanța înregistrată anterior nu reprezintă un indiciu asupra rezultatelor viitoare.
- Decentraland (MANA) este o platformă de lume virtuală 3D care este alimentată de blockchain-ul Ethereum. Criptomoneda sa, MANA, poate fi folosită pentru a cumpăra teren în această lume virtuală, dar și bunuri și servicii.
- Unul din lucrurile care diferențiază Decentraland de alte jocuri populare bazate pe blockchain este faptul că nu se află sub controlul unei organizații centralizate. În schimb, există o organizație autonomă descentralizată (DAO) care guvernează politicile prin care se determină modul în care funcționează această lume virtuală.
- Decentraland, care este destul de asemănător cu platforma de jocuri Roblox, este unul dintre cele mai importante criptoactive „metavers” și s-a bucurat de multă atenție în noiembrie anul trecut, în perioada în care Facebook a anunțat că se va concentra foarte mult pe metavers în viitor și își va schimba numele în „Meta Platforms”.
- Din noiembrie, utilizatorii s-au grăbit să cumpere teren virtual în Decentraland. Și conform start-up-ului de inteligență artificială NWO.ai – care utilizează învățarea automată și metadatele umane pentru a identifica devreme schimbările care au loc la nivel global – este posibil ca achiziționarea de terenuri virtuale să continue în 2022, pe măsură ce metaversul ia avânt și investitorii își dau seama că pot monetiza activele lor virtuale.
- Decentraland a anunțat o serie de parteneriate cu firme și organizații cunoscute. De exemplu, a colaborat recent cu gigantul de electronice Samsung, care a lansat în Decentraland o copie virtuală a magazinului său din New York. În 2022, ne putem aștepta să vedem mai multe astfel de parteneriate.
Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.
The Sandbox (SAND)
Performanța înregistrată anterior nu reprezintă un indiciu asupra rezultatelor viitoare.
- The Sandbox (SAND) este un joc metavers construit pe blockchain-ul Ethereum. În spațiul său de joc metavers, utilizatorii pot crea sau cumpăra active pe blockchain folosind token-urile SAND.
- The Sandbox aduce avantajele tehnologiei blockchain în jocuri. Utilizatorii sunt considerați proprietari ai activelor pe care le creează, pot stabili un preț pentru activele lor și le pot vinde în orice moment.
- Interesul pentru The Sandbox este în creștere. Acest lucru este ilustrat de faptul că, în 2021, portofoliul său de utilizatori a crescut de cinci ori, ajungând la 500.000 de portofele. În prezent acesta are peste 30.000 de utilizatori activi lunar, dintre care aproximativ jumătate petrec mai mult de o oră pe zi în lumea sa virtuală. La fel ca Decentraland, The Sandbox a avut mult de câștigat de pe urma schimbării numelui Facebook în Meta.
- The Sandbox a colaborat cu celebrități, printre care și rapperul Snoop Dogg. Anul trecut, artistul a cumpărat teren virtual în metaversul său și în prezent își construiește acolo un conac. De asemenea, platforma a încheiat un parteneriat cu Adidas, care a achiziționat un teren virtual în interiorul lumii sale. Parteneriatele care vor urma în 2022 ar putea crește popularitatea acestei platforme metavers.
- În 2022, The Sandbox plănuiește să lanseze primul său concert virtual cu Snoop Dog și alți artiști. De asemenea, platforma intenționează să-și facă metaversul disponibil pentru utilizatorii de telefonie mobilă. Aceste evenimente ar putea ajuta criptoactivul să capete un imbolds.
Capitalul tău este supus riscului. Se aplică alte taxe.
Vrei să afli mai multe despre criptoactive și cum poți să investești în acestea? „Ghidul pentru tranzacționare și investiții în criptomonede” ar putea fi un început foarte bun. Acest ghid a fost conceput pentru a te familiariza cu noțiunile de bază ale cripto și pentru a explica procedura de investiție în cripto cu TBanque.
Investițiile în criptoactive nu sunt reglementate în anumite țări din UE și în Marea Britanie. Nu există protecție pentru consumatori. Capitalul tău este expus riscului. Este posibil să se aplice impozit pe profit.
TBanque este o platformă cu mai multe active care oferă atât investiții în acțiuni și criptoactive, cât și tranzacționare cu CFD-uri.
CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid din cauza efectului de levier. 68 % dintre conturile investitorilor, persoane fizice, pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Ar trebui să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și dacă îți poți asuma un risc ridicat de a-ți pierde banii.
Graficele sunt de pe platforma TBanque din data de 10/05/2022. Toate tranzacțiile implică riscuri. Supune riscului doar capitalul pe care îți permiți să îl pierzi.
Acest articol a fost creat în scop de marketing și, ca atare, nu conține și nu trebuie considerat drept sfat de investiții, recomandare personală sau o ofertă, solicitare de cumpărare sau vânzare de instrumente financiare. Acest articol nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru a promova cercetarea independentă. În producerea acestui material, TBanque nu și-a asumat niciun obiectiv special de investiții sau situație financiară. Orice referire la performanța anterioară a unui instrument financiar, a unui indice financiar sau a unui pachet de investiții nu este și nu ar trebui să fie considerată un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. TBanque nu face nicio declarație și nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea sau caracterul complet al conținutului acestui articol, care a fost pregătit utilizând informații publice. Această informație nu trebuie reprodusă fără acordul TBanque.
Comisionul zero este disponibil numai pentru clienții TBanque Europe Ltd. și TBanque UK Ltd. și nu se aplică tranzacțiilor short sau cu efect de levier. Comision zero înseamnă că nu a fost percepută nicio taxă de broker la deschiderea sau închiderea poziției. Se aplică alte taxe. Pentru informații suplimentare cu privire la taxe, accesează https://www.etoro.com/trading/fees. Capitalul tău este supus riscului.
Pentru clienții care au conturi care se supun reglementărilor australiene (exclusiv): tranzacționarea de acțiuni cu 0 % comision este disponibilă numai pe anumite burse de valori, iar dobânzile sunt emise sub ARSN 637 489 466 operate de Gleneagle Asset Management Limited ABN 29 103 162 278 AFSL 226199 și promovate de TBanque AUS Capital Limited AFSL 491139. Capitalul tău este supus riscului. Consultă FSG și PDS-ul nostru înainte de a tranzacționa.