Genom att hitta värdeinvesteringar och värdeaktier kan du placera dina besparingar på ett sätt som gör att oddsen för avkastning är på din sida. Istället för att köpa dyra momentumaktier söker värdeinvesterare efter undervärderade värdepapper. De antar att några värdepapper är felaktigt prissatta på börsen och dessa kan adderas till en aktieportfölj till fördelaktiga priser. En av världens mest välbärgade personer, Warren Buffet, har tjänat stora delar av sin förmögenhet genom att applicera denna investeringsfilosofi när han har köpt aktier. Dock är det inte han, utan Benjamin Graham som anses vara pionjären kring idén om en värdeinvestering på börsen. I denna text lär du dig om bakgrunden till värdeaktier och hur du kan identifiera dem.

Innehållsförteckning

Vad är värdeinvesteringar?

Hur fungerar värdeinvesteringar?

Värdeinvesteringsprestationer

Risker och kritik av investeringsresultat

Att tänka på framöver

Vad är värdeinvesteringar?

En värdeinvestering är en finansiell placering i ett värdepapper som har ett lägre pris än vad det egentligen är värt. För att avgöra huruvida en tillgång faktiskt är undervärderad kan du använda dig av fundamental analys. Du beräknar då olika kvoter, bland annat PE-talet och PB-talet, för att skatta värdet av bolaget. Vi kommer att gå in mer på dessa begrepp i detalj senare i texten.

Filosofin bakom värdeaktier är att det finns flera aktörer på börsen som överreagerar på nyheter. De förblindas av så kallat brus, alltså oväsentlig information som medför att det inneboende värdet inte reflekteras i börsens prissättning. På lång sikt bör dessa felbedömningar korrigeras och värdeinvesteringen kommer då att bli vinstgivande. Med andra ord söker värdeinvesterare efter aktier som de anser vara på reapriser.

En värdeinvesterare går emot vad många andra börsaktörer gör idag. Istället för att köpa en indexfond, ofta i form av en ETF, köper de enskilda aktier. De ägnar sig åt att hitta de enskilda aktierna som är undervärderade istället för att förlita sig till den effektiva marknaden.

Värdeinvesteringens historia

Idén om att göra en aktieanalys för att hitta värdeaktier kommer ursprungligen från Benjamin Graham. Han författade boken Security Analysis som släpptes för första gången 1934. Ett annat välkänt verk från honom är The intelligent Investor. Från böckerna härstammar många viktiga begrepp som har blivit centrala för investeringsfilosofin. Nedan återfinns några exempel.

  • Säkerhetsmarginal – Graham förespråkade en säkerhetsmarginal innan en investering gjordes. Anledningen var att han ville skapa en buffert mellan sin egen skattning och marknadens värdering av tillgången, då det ökar chanserna till en större vinst vid senare försäljning. Han ansåg att även att en robust fundamental analys kunde leda fram till fel värde. Det visade ödmjukhet eftersom att han förstod att även den bästa analytikern kunde ha fel till och från. Genom att ha en säkerhetsmarginal reduceras risken att köpa en överprisad tillgång.
  • Mr. Market – Begreppet syftar till att personifiera marknaden. Ibland är marknaden på ett bra humör. Då erbjuds värdepapper till ett lägre pris än vad som är berättigat. Det är då man kan göra värdeinvesteringar. Andra dagar är marknaden galen med stora uppgångar, då kan man sälja sina tillgångar till ett högre pris än vad de egentligen är värda.
  • Diversifiering – Tanken om att sprida risken mellan flera olika värdepapper lyfts fram. Det är härifrån begreppet diversifiera portföljen härstammar. Enligt Graham borde cirka 40 värdepapper utgöra portföljen. Enligt Unga aktiesparare bör man sprida risken i minst 10 olika aktier.

Än idag använder några av världens mest framgångsrika investerare förfinade metoder baserade på Grahams idéer för att hitta bra värdeaktier. Men de förlitar sig inte enbart till finansiella värden. De tar flera andra faktorer i beaktning. Låt oss lista några.

  • Bolagsstyrning
  • Konkurrensläge
  • Kundbeteende i branschen
  • Sektorn som bolaget verkar i

Så vilka använder sig av värdeinvesteringar i dagsläget? Nedan introduceras några av de mest väletablerade namnen.

Kända värdeinvesterare

Du har säkert hört talas om värdeinvesteraren Warren Buffet som vi nämnde i inledningen av texten. Han driver tillsammans med vännen och miljardären Charlie Munger investmentbolaget Berkshire Hathaway. De har tjänat enorma summor på att genomföra grundliga analyser av bolag och sedan köpa underprisade aktier. Utöver dessa kan namn likt Joel Greenblatt eller svensken Fredrik Lundberg nämnas i sammanhanget.

Exempel på värdeinvesteringar

Det finns en uppsjö av bra exempel på värdeinvesteringar i historien. En strålande utgångspunkt är att se över hur tidigare nämnda investmentbolaget Berkshire Hathaway har agerat. Du som vill bli duktig på värdeinvesteringar kan vända dig till breven som Munger årligen brukade skriva till sina investerare. Här finns det mycket värdefull information och tankesätt att ta till sig. Några exempel på värdeinvesteringar baserat på Buffets innehav den 12 februari 2021 följer nedan.

Exempelvis kostade Snowflakes aktie 120 USD när Buffet köpte aktier i bolaget vid dess IPO. I skrivande stund handlas aktien för 378.16 USD. Det motsvarar en uppgång på lite drygt 315 %.

Hur fungerar värdeinvesteringar?

Om du undrar över frågor likt ”vad är den bästa investeringsstrategin” kanske du nu tror att svaret ligger i värdeinvesteringar. Några av vår tids största värdeinvesterare återfinns ju trots allt på Forbes lista över världens rikaste personer. Så vad är det för mekanismer som gör att de verkar fungera så väl?

Marknadens effektivitet

Som tidigare nämnt hävdar värdeinvesterare att förespråkarna för den effektiva marknaden likt Eugene Fama har fel. De har en annan filosofi kring hur man investerar i aktier. I deras ögon finns det tillfällen då börsen helt enkelt erbjuder fel, som i för lågt, pris på vissa aktier. Dessa aktier kallas för värdeaktier och förväntas spegla sitt faktiska värde senare.

Förespråkarna för marknadens effektivitet å sin sida anser att det inte går att systematiskt tjäna pengar på aktier. Anledningen är att det aktuella priset hela tiden reflekterar all tillgänglig information. Således skulle investerare i det långa loppet som försöker välja ut felprisade aktier förlora pengar på transaktionskostnaderna. De hävdar att de personer som vi tidigare har talat om är resultatet av extrema utfall som följer av det stora urvalet av aktörer på börsen. Inom ekonomin pratar man om något som kallas för marknadseffektivitet. Kärnan i teorin är dock oerhört svårt att motbevisa vilket gör det till tvetydig vetenskap som lämnar utrymme för diskussion. Den effektiva marknadshypotesen kan sammanfattas i tre punkter.

  1. All tillgänglig information reflekteras i aktiens pris
  2. Prisutvecklingen följer ett slumpmässigt mönster och kan inte förutses
  3. De två punkterna ovan medför att marknaden är effektiv

Magnifying glass over stock symbols

Investeringsstrategier

Om du vill ägna dig åt att handla med värdeaktier behöver du en bra strategi. Du kan finna inspiration genom att besöka en värdeinvesteringsblogg. Alternativt kan ett forum där det diskuteras hur man handlar med aktier ge inspiration. Men vi vill introducera några bra strategier.

  • Köp- och behåll – En strategi som du kan applicera för att dra nytta av din kunskap inom fundamental analys innebär att du inte säljer dina värdeaktier. Istället köper du värdeaktier som i längden ökar värdet på din portfölj. Dessa kan potentiellt betala bra utdelning. Detta är enligt många svaret på frågan ”vad är det bästa sättet att investera”. Genom att inte sälja behöver du inte betala skatt på realiserade vinster vilket är ett av de främsta argumenten för denna investeringsstrategi. Dock blir du beskattningsskyldig på utdelningen.
  • Kvalitetsbolag – Genom att söka efter företag som levererar bra resultat och har en historia av att ge bra utdelning kan du bygga en värdebaserad utdelningsportfölj. Warren Buffet förespråkar ofta denna metod. För att hitta bra bolag måste du spendera mycket tid på fundamental analys. Du använder då nyckeltal, något vi snart ska gå igenom i närmare detalj. Strategin går väldigt mycket hand i hand med köp- och behåll som tidigare nämnts. Inte minst investmentbolag som Industrivärden och Investor kan vara intressanta kvalitetsbolag att undersöka.

Hitta värdeaktier runt om i världen med ett eToro-konto

Hur du identifierar och värderar värdeaktier

Det krävs mycket tid och engagemang för att på ett framgångsrikt sätt ägna sig åt värdeinvesteringar. Du kommer att behöva lägga många timmar på att genomföra såväl kvalitativa som kvantitativa analyser. I regel kommer du att stöta på fler aktier som inte anses köpvärda än vad som faktiskt adderas till portföljen. Därför måste du ha ett outtröttligt tålamod när du söker efter värdeaktier, men kan i gengäld bli bra belönad. Du kommer att undersöka parametrar i bolaget såsom:

  • Finansiella prestationer
  • Inkomster
  • Kassaflöde
  • Affärsidé
  • Vilka konkurrensfördelar bolaget har
  • Ägarbild – t.ex. hur stor andel av aktierna som ägs av styrelsemedlemmar

Dessa är några, av flera, centrala faktorer som är viktiga att utvärdera för att göra en ordentlig fundamental analys. Låt oss förklara några av de parametrar och nyckeltal som analyseras lite närmare.

Förstå börsen

Det första du måste göra i jakten på en värdeinvestering är att skapa en förståelse för börsen. Väljer du däremot att tro på den effektiva marknadshypotesen är det lika bra att sluta redan här. Ägna dig istället åt att köpa ETFs eller andra tillgångstyper som eftersträvar att följa ett index snarare än att leta efter enskilda aktier.

Om du istället kommer fram till att det finns tillgångar på börsen som är undervärderade kan du istället välja att söka efter de bästa aktierna. För att veta vilka som ska sorteras bort och vilka du ska addera till portföljen använder du fundamental analys.

Fundamental analys

I regel använder sig börsens aktörer av antingen teknisk analys eller fundamental analys. Ofta kombineras de båda av investerare. En fundamental analytiker ägnar sin tid åt att skapa en god förståelse av företaget. Det görs genom att se till affärsidén, konkurrensläget, vilka majoritetsägarna är och bolagets finansiella situation utifrån vissa nyckeltal. Därigenom kan analytikern bilda sig en uppfattning kring vad bolaget faktiskt ska vara värt. Vid de tillfällen då värdet som erbjuds av tidigare nämnda Mr. Market är lägre än det skattade värdet har en värdeaktie identifierats.

P/E-tal

Pris-till-vinstförhållandet benämns ofta som P/E-tal. Det står för de engelska termrn Price-to-Earnings. Kvoten ger dig som investerare en uppskattning av hur mycket du faktiskt betalar för din andel av företagets vinst. Så här beräknas den.

  • Aktiepris / Vinst per aktie

Den relevanta informationen finns att tillgå i de finansiella rapporterna, såsom årsredovisningarna, som alla börsnoterade bolag måste offentliggöra.

P/B-tal

Detta nyckeltal kallas även för P/B-tal och står för det engelska Price-to-Book och den svenska terminologin blir Pris/Eget kapital. Det visar dig hur mycket du betalar för att köpa en andel av företagets egna kapital. För att genomföra kalkylen använder du följande formel.

  • P/B-tal = Aktiepris / (Eget kapital / Antal aktier)

Försäljning och omsättningstillväxt

Det är givetvis viktigt att se till hur mycket företaget säljer för att skapa en bild av hur det presterar. Omsättningstillväxten indikerar den procentuella försäljningsökningen relativt en föregående period. Detta nyckeltal kan visa var i mognadsfasen en produkt eller ett företag befinner sig.

Kassaflöde

En alternativ term till kassaflöde som kan vara bra att känna till är betalström. Det visar hur pengar flödar in och ut ur företaget under ett tidsintervall, exempelvis ett kvartal. Nyckeltalet kan ge dig en insikt i saker som möjligen inte framkommer i de offentliga materialen, det vill säga att du kan skapa en bild av information som inte explicit framkommer i de finansiella rapporterna. Du kan bland annat skapa en bild av kostnader för FoU eller lagerhållning genom att granska kassaflödet vid en fundamental analys. Du som är intresserad av detta kan grotta ner dig i diverse varianter av kassaflöden likt:

  • Fritt kassaflöde
  • Operativt kassaflöde
  • Kassaflöde från investeringsverksamheten

Dessa nyckeltal är bara några av alla de verktyg som du kan använda i jakten på en bra värdeinvestering. Genom att förstå dem har du kommit en god bit på vägen för att kunna besvara frågan ”hur gör man en fundamental analys?”.

Värdesinvesteringsprestationer

Historiskt sett har värdeinvestering som strategi visat sig vara lönsam. För att avgöra hur framgångsrik en metod har varit finns några olika tillvägagångssätt. Vill du utvärdera hur en investeringsstrategi som baserar sig på att identifiera värde kan du göra det i efterhand. Exempelvis kan du då titta på hur köp som har ansetts vara värdeinvesteringar har presterat över tid, och väga in parametrar såsom ett lågt pris i förhållande till PE-talet.

Kända värdeinvesterares strategier

Det finns flera olika strategier som har använts av framgångsrika värdeinvesterare under de senaste 90 åren. Metodikens fader Graham var väldigt fokuserad på att identifiera billiga bolag. Det var framgångsrikt och Warren Buffet har applicerat mycket av hans tankar på sina egna investeringar.

Ett område där man dock kan kritisera Graham är att han ofta sökte sig till riskabla aktier som var billiga. En alternativ strategi som även den har haft ett inflytande på Buffet utvecklades av Philip Fisher. Han underströk vikten av att inte bara leta efter billiga företag. Istället för att stirra sig blind på billiga bolag förespråkade Fisher att man kan söka efter fundamentalt starka bolag med ett bra eller rättvist pris. Han hade även en lägre grad av riskspridning än vad Graham förespråkade. Hans tanke var att man kunde investera i ett begränsat antal sunda företag med ett bra pris som man sedan behöll. Han såg inte bara till den finansiella data som fanns att tillgå utan han la även vikt vid framtida möjligheter.

Benjamin Graham

Även om Benjamin Graham som senare lärde upp Warren Buffet hade bra metoder måste man vara realistisk. Hans statiska förhållningssätt är troligen inte särskilt användbart på börsen i dagsläget. Snarare än att stirra dig bild på kvantitativa mått kan det vara fördelaktigt att väga in kvalitativa aspekter i din analys.

Magnifying glass with growing plant

Risker och kritik av investeringsresultat

Trots att en värdeinvestering anses ha en relativt låg risk finns det alltid en risk att göra förlustaffärer. Du kan dock förebygga det i så hög utsträckning som möjligt genom att följa vissa riktlinjer och hålla dig till din investeringsstrategi. Nedan följer några bra saker att komma ihåg när du söker efter värdeaktier i din strävan efter att bli nästa Warren Buffet.

Läs på

I väntan på att rätt läge ska uppstå måste du kontinuerligt läsa på om aktien. Det är svårt att finna en långvarig investerare på marknaden som inte har haft disciplin och förhållit sig till sin investeringsstrategi. Som värdeinvesterare räcker det inte att hitta ett fundamentalt sunt bolag. Du kan inte investera om aktiepriset är högre än din skattning. Det kräver att du är uppdaterad och har disciplin, för i värsta fall får du annars aldrig får chansen att profitera från din analys.

Ha en diversifierad värdeinvestering portfölj

Att diversifiera portföljen är en av de vanligaste metoderna för riskhantering. Genom att inte placera alla dina pengar i samma bolag sjunker sannolikheten att du förlorar pengar på grund av börsens irrationalitet eller en felaktig analys. Du kan även utvärdera hur starkt korrelerade dina innehav är, och därmed hur din riskspridning ser ut. Sannolikt kommer innehaven att påverkas av externa faktorer kända som sektorrisker. Om du exempelvis äger två fundamentalt starka bolag inom oljeindustrin och oljepriset rör sig åt något håll lär båda två påverkas.

Värdefällor

I jakten på värdeaktier måste du se upp så att du inte går i diverse fällor. Vissa aktier framstår som billigare än vad de faktiskt är. Några vanliga misstag är att anta att de historiskt framgångsrika företagen även i fortsättningen kommer att prestera på topp. Det är ett felaktigt antagande som du kan motverka genom att påminna dig om att det är den framtida prestationen som är av intresse.

Tänk dig exempelvis Ericsson vars aktiekurs aldrig riktigt har återhämtat sig från toppnivåerna i början av 2000-talet

Sök därför efter potential snarare än nuvarande värde. Exempelvis kan du tänka på makroekonomiska faktorer som har stark inverkan på cykliska bolag. På andra sidan av myntet bör du vidta extra försiktighet med bolag som i hög utsträckning förlitar sig till intellektuella tillgångar. Det har ofta varit i dessa som värdefällor uppkommit historiskt.

Värdeaktier eller tillväxtaktier?

Det finns olika typer av aktier, varav värdeaktier eller tillväxtaktier är två av de som man främst pratar om. Dessa är populära bland investerare på grund av olika anledningar. En person som söker efter snabb tillväxt och hög avkastning vänder sig ofta mot tillväxtaktier. Dessa är från ett fundamentalt perspektiv inte så imponerande. Kanske går de inte med vinst, eller så har de lågt eget kapital. Investerare som vänder sig mot dessa bolag hoppas på att de ska växa och därmed på lång sikt generera ett bättre resultat. Dessa investeringar är riskabla då det inte finns några garantier för att tillväxten faktiskt tar fart.

Värdeaktier å andra sidan är i regel mer väletablerade och robusta från ett fundamentalt perspektiv. Av en eller flera anledningar är dessa dock undervärderade på marknaden. Eftersom att de har en god finansiell grund och ofta har väletablerade namn som ägare anses dessa vara säkrare investeringar än tillväxtaktier. Dock kan det ta lång tid för dem att generera en positiv avkastning eftersom att övriga marknaden måste få upp ögonen för det som värdeinvesteraren redan har upptäckt.

I valet mellan värdeaktier och tillväxtaktier måste du därför se till dina egna preferenser. Kanske är du mer riskbenägen och söker dig mot tillväxtaktier. Om du är mer återhållsam och tålmodig är du kanske bättre lämpad för värdeaktier.

Value traps

Värdeinvestering i en björnmarknad eller tjurmarknad

Aktiemarknaden befinner sig i olika faser. När den generella trenden är uppåtgående kallas det för en tjurmarknad, på engelska benämnt bull market. Det motsatta förhållandet benämns som björnmarknad eller bear market. I de båda miljöerna finns det fördelar och nackdelar med att söka värdeinvesteringar på börsen.

När börsen faller och aktier tappar i värde tenderar värdeaktier att prestera bättre än diverse index. Det beror på de låga PE-talen och att de antas ha stabilitet. Dessutom betalar de i regel bra utdelning vilket bidrar till att de blir attraktiva när marknaden i stort upplever negativ värdeutveckling. Trots att marknaden har dragit ner priset till fundamentalt attraktiva nivåer kvarstår risken att marknadssentimentet även framöver reducerar värdet. Därmed finns det en risk att en värdeinvestering blir en förlustaffär i en björnmarknad.

Vid de tillfällen då prisutvecklingen är positiv på börsen är det svårt att vara värdeinvesterare. Som tidigare nämnt räcker det inte att hitta finansiellt sunda bolag genom fundamental analys. Priset måste vara tillräckligt lågt för att rättfärdiga köp. Därmed blir det svårt att hitta bolag att investera i när marknaden ökar i värde. För dig som söker värdeaktier kan det vara psykologiskt smärtsamt att stå utanför börsen i väntan på rätt läge, samtidigt som många andra blir rika på vad du kallar irrationalitet.

Att tänka på framöver

En värdeinvestering är ett köp av ett värdepapper som börsen har prissatt lägre än det skattade värdet. För att hitta värdeaktier använder du dig av fundamental analys och utvärderar faktorer likt affärsidé, kassaflöde och PE-tal. Mannen som tillskrivs äran för att ha lagt grunden till investeringsfilosofin hette Benjamin Graham. Hans tankar har påverkat andra stora investerare som Warren Buffet, en person som blivit mångmiljardär på marknaden. Värdeinvesteringar är tidskrävande, men för den uthålliga kan de möjliggöra lönsamma investeringar med relativt låg risk.

Öppna ett konto hos TBanque för att utforska värdeaktier


Denna information är endast i utbildningssyfte och ska inte ses som investeringsråd, personlig rekommendation eller som ett erbjudande om eller uppmaning att köpa eller sälja några finansiella instrument.

Detta material har tagits fram utan att ta hänsyn till några specifika investeringsmål eller finansiell situation och har inte tagits fram i enlighet med de lagliga och reglerande kraven för att främja oberoende forskning. Alla hänvisningar till tidigare resultat för ett finansiellt instrument, index eller paketerad investeringsprodukt är inte, och bör inte ses som en tillförlitlig indikator för framtida resultat.

TBanque gör ingen representation och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i den här guiden. Se till att du förstår riskerna med handel innan du förbinder något kapital. Riskera aldrig mer än du är beredd att förlora.